THEPOWERGAME
Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε το πρωί της Τρίτης η τουρκική λίρα έπειτα από ομιλία που έδωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδοκιμάζοντας τη νέα μείωση του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα και κάνοντας αναφορά στη μάχη που δίνει η χώρα του για την «οικονομική της ανεξαρτησία» έναντι μιας σκοτεινής παγκόσμιας συνομωσίας.
Η ισοτιμία της Τουρκίας συνέχισε την Τρίτη την πτωτική πορεία της επί 11η διαδοχική ημέρα και διαμορφώθηκε στο νέο χαμηλό των 11,7 τουρκικών λιρών έναντι του δολαρίου. Mόλις την Παρασκευή είχε καταγραφεί το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ στις 11,32 τουρκικές λίρες έναντι του δολαρίου.
Ο Ερντογάν είπε πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της χώρας με γνώμονα τις επενδύσεις, την παραγωγή, τις εξαγωγές και την καταπολέμηση της ανεργίας. «Γι’ αυτό δεν δίνουμε σημασία στην κατακραυγή των πεσιμιστών» τόνισε. Και πρόσθεσε «με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη του λαού θα νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο εναντίον της οικονομικής μας ανεξαρτησίας».
Από τις αρχές του έτους, το νόμισμα της Τουρκίας έχει απωλέσει το 30% της αξίας του, απεικονίζοντας το πλήγμα εμπιστοσύνης στην οικονομία αλλά και τη δυσπιστία ως προς την ορθότητα της νομισματικής πολιτικής στη χώρα. Ο Ερντογάν είναι αντίθετος με την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Τουρκία που θεωρείται απαραίτητη για να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού. Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία κινήθηκε στο 19,89% από το 17,14% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Έχοντας αλλάξει τέσσερις επικεφαλής στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας εντός περίπου δυόμιση ετών, ο Έρντογαν εγκωμίασε το βράδυ της Δευτέρας τη μείωση του βασικού επιτοκίου από τον νυν διοικητή Σαχάπ Καβτζίογλου για τρίτο διαδοχικό μήνα στο 15%. Τον Σεπτέμβριο αποφασίστηκε μείωση 100 μονάδων βάσης, τον Οκτώβριο μια άλλη 200 μονάδων βάσης και μια ακόμα της τάξεως των 100 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα.
Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως αυτή είναι μια ριψοκίνδυνη νομισματική πολιτική, αλλά ο Ερντογάν φαίνεται πως είναι αντίθετος σε μια αύξηση λόγω του υψηλού δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, όμως, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πλήττεται από τη μεγάλη άνοδο των τιμών. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε κατά 7,3% τον Νοέμβριο στις 71,1 μονάδες, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.