THEPOWERGAME
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, έχει προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτική απάντηση από τους συμμάχους του.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε στο BBC ότι μια επίθεση στον κυβερνοχώρο «μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια και επικίνδυνη» όσο μια ένοπλη επίθεση και είναι «τόσο σοβαρή όσο κάθε άλλη επίθεση σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ». Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι το άρθρο 5 της συνθήκης του οργανισμού ορίζει ότι μια επίθεση σε έναν από τους συμμάχους του είναι επίθεση εναντίον όλων.Τα μέλη της συμμαχίας -η οποία περιλαμβάνει 30 ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές χώρες- θα μπορούσαν να απαντήσουν σε κυβερνοεπιθέσεις από αέρα, θάλασσα ή ξηρά, είπε ο Στόλτενμπεργκ.”Αν χρειαστεί θα επιβάλλουν κυρώσεις σε αυτούς που μας βλάπτουν”, επισήμανε χαρακτηριστικά.
Η δέσμευση του ΝΑΤΟ για την κοινή άμυνα όλων των χωρών μελών αρχικά προοριζόταν ως απάντηση στις ένοπλες επιθέσεις από τη Σοβιετική Ένωση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως τα τελευταία χρόνια η συμμαχία έχει διευρύνει τον ορισμό της απειλής για να συμπεριλάβει και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δημιουργώντας έτσι μια νέα υπηρεσία για το πώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ασφάλειας cuber.
Το ΝΑΤΟ λέει ότι οι απειλές στον κυβερνοχώρο για την ασφάλεια των χωρών μελών γίνονται πιο ολοκληρωμένες, συχνές και καταστροφικές. Τονίζει ακόμη ότι η Συμμαχία πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τα δίκτυά της και τις επιχειρήσεις της από αντιπάλους. Πολλές χώρες μέλη έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και της Κίνας στον κυβερνοχώρο. Το κοινό ανακοινωθέν αντιμετωπίζει και τις δύο χώρες ως απειλές. Η Ρωσία αναφέρθηκε ως “επιθετική τρεις φορές”, ενώ η Κίνα δέκα. Ο ηγέτης του ΝΑΤΟ είπε ότι η διεκδικητική συμπεριφορά της Κίνας παρουσιάζει συστημικές προκλήσεις για το διεθνές επίπεδο που βασίζεται στους κανόνες και στους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας. Στο ανακοινωθεί καλείται επίσης η Κίνα να τηρήσει τις παγκόσμιες δεσμεύσεις της και να ενεργήσει υπεύθυνα στο διεθνές σύστημα.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε πως η Κίνα θα πρέπει να θεωρείται ως μία “στρατηγική σκέψη” για το ΝΑΤΟ, τόνισε όμως πως ο οργανισμός δεν θέλει να μπει σε έναν νέο “ψυχρό πόλεμο” με της χώρα της Ασίας. Από τη μεριά του ο Τζέικ Σάλιβαν, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε πως το ΝΑΤΟ θα αυξήσει την επικέντρωσή του στην Κίνα.Το ανακοινωθέν του οργανισμού ήρθε μετά τις πολλές κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τον Δεκέμβριο τουλάχιστον εννιά κρατικοί φορείς της χώρας αλλά και πολλές ιδιωτικές εταιρείες δέχτηκαν κυβερνοεπιθέσεις
Επιπρόσθετα, τον περασμένο Απρίλιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέβαλλε κυρώσεις σε έξι ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες για βοήθεια σε “κυβερνητικούς χάκερ” που πραγματοποίησαν επικίνδυνες κυβερνοεπιθέσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας ανέφερε πως αυτές οι έξι εταιρείες είχαν αναπτύξει υποδομή και είχαν όλα τα εργαλεία για να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.