THEPOWERGAME
«Το στοίχημα είναι η παραγωγή ημιαγωγών (μικροτσιπ), των πανταχού παρόντων αυτών εξαρτημάτων στις ηλεκτρονικές συσκευές, στα αυτοκίνητα, στις τεχνολογικές υποδομές. Εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα στην Ευρώπη αλλά έρχονται από την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα».
Mε τον τρόπο αυτό περιέγραψε η αρμόδια Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, κυρία Μαργκρέτε Βεστάγκερ, την απόφαση των Βρυξελλών να χαλαρώσουν το ισχύον καθεστώς περί κρατικών ενισχύσεων με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής μικροτσίπ.
Πρακτικά, η Ευρώπη επιδιώκει μέσω των κρατικών ενισχύσεων να στηρίξει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή παραγωγή ημιαγωγών, η έλλειψη των οποίων δυναμιτίζει μια σειρά από κλάδους, αφού τα μικροτσιπ περιλαμβάνονται σε μια σειρά από προϊόντα: από το Play Station 5s και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μέχρι τα smartphones και τα πλυντήρια ρούχων, και από τα αεροσκάφη και τις ιατρικές συσκευές μέχρι τα αυτοκίνητα.
Η Κομισιόν διά στόματος Βεστάγκερ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει «τα δικά της ασφαλή αποθέματα ημιαγωγών» και για τον σκοπό αυτό «θα εγκρίνει την εκταμίευση δημοσίων κονδυλίων για να καλυφθούν τυχόν ελλείμματα χρηματοδότησης που θα προκύψουν». Στόχος της Ένωσης είναι η σταδιακή απεξάρτηση από την Ανατολή όσον αφορά στις εισαγωγές ημιαγωγών και αυτή την εξάρτηση επιχειρεί να ανατρέψει με τις κρατικές ενισχύσεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ημιαγωγών.
Γεωπολιτικές ισορροπίες
«Εξαιτίας της εξαιρετικής κατάστασης όσον αφορά τους ημιαγωγούς, της σημασίας τους και της εξάρτησης λόγω της προσφοράς από περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων σ’ ένα δύσκολο γεωπολιτικό πλαίσιο, η Επιτροπή μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκρίνει στήριξη για την κάλυψη δυνητικών χρηματοδοτικών κενών με σκοπό τη δημιουργία, ιδίως, πρωτοποριακών ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων στο οικοσύστημα των ημιαγωγών» αναφέρει σε σχετικό κείμενό της η Επιτροπή.
Όπως εξηγεί, οι ενισχύσεις θα υπόκεινται σε αυστηρές διασφαλίσεις όσον αφορά στον ανταγωνισμό και θα τελούν υπό την προϋπόθεση ότι τα οφέλη τους κατανέμονται ευρέως και χωρίς διακρίσεις σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.
Το σκεπτικό της Επιτροπής για χαλάρωση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις είναι να αντισταθμίσει τον έντονο -και συχνά αθέμιτο- ανταγωνισμό που υφίστανται οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες ημιαγωγών από Κινέζους και άλλους ξένους ανταγωνιστές, όπως αυτούς από την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.
Τα στρατόπεδα: Από τη μία οι Γαλλογερμανοί κι από την άλλη, Δανοί, Ολλανδοί και Ιρλανδοί
Το άνοιγμα του δρόμου για κρατικές ενισχύσεις στον τομέα των ημιαγωγών στηρίζουν χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό των αρνητών του μέτρου περιλαμβάνονται κράτη-μέλη όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, που αντιτίθενται στις κρατικές ενισχύσεις για στήριξη μαζικής παραγωγής ημιαγωγών.
Η Ευρώπη επείγεται να βρει μία λύση, που θα υπηρετήσει τον φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει: μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, η ευρωπαϊκή παραγωγή προηγμένων και βιώσιμων ημιαγωγών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών, να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20% της παγκόσμιας παραγωγής σε αξία. Σήμερα, η αντίστοιχη συμμετοχή της Ένωσης είναι 10%.
Η Ευρώπη ήλεγχε τη δεκαετία του 1990 το 40%της παγκόσμιας αγοράς τσιπ, η οποία φτάνει σήμερα σε αξία τα 440 δισ. ευρώ. Η πανδημία της COVID-19 και η στενότητα στην παραγωγή ημιαγωγών ανέδειξε την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για τα μικροτσίπ.