THEPOWERGAME
Η Ελλάδα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε δημιουργήσει έναν σημαντικό πόλο στην παγκόσμια σκηνή της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς ήταν η πρώτη χώρα στην λεκάνη της Μεσογείου που διέθετε μεγάλη εξαγωγική δύναμη σε εγχώριας παραγωγής τσιπούρες και λαβράκια από τις θάλασσές της. Η περίοδος της κρίσης επηρέασε όλους τους κλάδους της οικονομίας και για αρκετά χρόνια και ο τομέας της αγροτικής παραγωγής και της ιχθυοκαλλιέργειας βίωσαν τις συνέπειες. Ωστόσο, ο κλάδος ανέκαμψε σταδιακά. Από τις αρχές του 2021, η Ελλάδα έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο των ιχθυοκαλλιεργειών, έναν τομέα με μεγάλη παράδοση. Η AVRAMAR, η οποία ένωσε κάτω από την ίδια στέγη τέσσερις από τις μεγαλύτερες και πλέον ιστορικές εταιρείες του κλάδου, τις Νηρέα, Σελόντα, Ανδρομέδα και την εταιρεία τροφών Περσέας, στάθηκε αρωγός για την ανάκαμψη του κλάδου, προσφέροντας μια φρέσκια αρχή για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια. Πρόκειται για έναν νέο ισχυρότατο παίκτη στα μεσογειακά ψάρια, με σύγχρονες μονάδες στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος για την Ελλάδα και την Μεσογειακή ακτή, και τους Κανάριους Νήσους για την Ισπανία.
Η Ελλάδα και η Ισπανία, οι δύο πατρίδες της AVRAMAR ενώνονται και στην επωνυμία του ομίλου η οποία προέρχεται από την συνένωση της ελληνικής λέξης «ΑΥΡΑ», δηλαδή «απαλός αέρας» και της ισπανικής λέξης “MAR” που σημαίνει «θάλασσα». Μετά από την συνένωση και των δυνάμεων, η AVRAMAR αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή σε λαβράκι, τσιπούρα, φαγκρί και κρανιό καθώς και τον μεγαλύτερο ιχθυοπαραγωγό μεσογειακών ψαριών στον κόσμο.
O όμιλος της AVRAMAR διαθέτει 10 ιχθυογεννητικούς σταθμούς, 63 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και 9 στην Ισπανία και 12 συσκευαστήρια στις δύο χώρες. Στις εγκαταστάσεις της απασχολούνται περισσότεροι από 2.300 επαγγελματίες και η παραγωγή που ξεπερνάει τους 70.000 τόνους διοχετεύεται σε περισσότερους από 700 μεγάλους πελάτες σε πάνω από 35 αγορές.
Από τη θάλασσα στο πιάτο
Από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της AVRAMAR είναι ότι είναι πλήρως καθετοποιημένη, στοιχείο που την βοηθάει να ελέγχει καλύτερα τα κόστη αλλά κυρίως το ίδιο προϊόν που προσφέρει στον καταναλωτή. Συγκεκριμένα διασφαλίζει την ποιότητα των ψαριών της από την πρώτη ημέρα, αφού διαθέτει ιχθυογεννητικούς σταθμούς με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές παραγωγής. Παράλληλα παράγει η ίδια τις τροφές για τα ψάρια ενώ μέσω του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης εγγυάται την υγιή ανάπτυξη τους. Μέσω αυτού του συνδυασμού επιτυγχάνει αυτάρκεια και ανεξαρτησία, ενώ ταυτόχρονα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει βέλτιστες τροφές για κάθε ένα από τα είδη που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η AVRAMAR σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός Μεσογειακών ψαριών παγκοσμίως.
Ο όμιλος διαθέτει τις 63 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε στρατηγικές τοποθεσίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία και μέσω της ανάπτυξης αυτής πραγματοποιεί και διασπορά κινδύνου (πχ από ακραία καιρικά φαινόμενα που μπορεί να καταστρέψουν τους κλωβούς). Τα ψάρια όταν φθάσουν στον σωστό βάρος, κατευθύνονται στα πιστοποιημένα συσκευαστήρια που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις μονάδες του Ομίλου διασφαλίζοντας έτσι την φρεσκάδα των προϊόντων και την ιχνηλασιμότητα τους.
Ένας σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής της εταιρείας είναι η συνεργασία με πελάτες και προμηθευτές. Με στόχο την εδραίωση και διατήρηση μακροχρόνιων και ωφέλιμων επιχειρηματικών σχέσεων, η AVRAMAR εφαρμόζει μια εξωστρεφή επιχειρηματική στρατηγική με ευελιξία και διορατικότητα. Η στρατηγική της θέση άλλωστε σε δύο κομβικά σημεία της Μεσογείου – Ελλάδα και Ισπανία – δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει άμεσα φρέσκα προϊόντα τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και σε ακόμα περισσότερες αγορές του κόσμου.
Ταυτόχρονα, η AVRAMAR αφουγκράζεται τις απαιτήσεις των καταναλωτών, εξελίσσοντας τη στρατηγική της ανάλογα και στον τομέα της μεταποίησης. Μέσα από τις μονάδες που διαθέτει, έχει την δυνατότητα να προσφέρει προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όπως καθαρισμένα ή φιλεταρισμένα ψάρια, καλύπτοντας τις ανάγκες ακόμα περισσότερων καταναλωτών και αγορών. Ο Όμιλος αναλαμβάνει την διανομή σε ένα μεγάλο μέρος των πελατών της με φορτηγά ψυγεία ελέγχοντας έτσι όλο το στάδιο παραγωγής και διακίνησης, από τον γόνο έως μία στάση πριν φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή.
Μέσα από έναν βιώσιμο κύκλο, όραμα της AVRAMAR είναι να εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο να αγκαλιάσουν τα καλύτερα ψάρια της Μεσογείου που καλλιεργούνται με τις απαράμιλλες δεξιότητες και το πάθος των χιλιάδων εργαζομένων της. Στόχος είναι να φέρει επίσης στα τραπέζια των πελατών της πέρα από την τσιπούρα και το λαβράκι και άλλα μεσογειακά ψάρια όπως τον κρανιό και το φαγκρί που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας. Προς τα πού βαδίζει η AVRAMAR; O Group CEO Alex Myers είχε αναφέρει πρόσφατα «εμπνευσμένη από ένα μέλλον με απεριόριστες δυνατότητες, η AVRAMAR θα χαράξει το δρόμο για την παράδοση νόστιμων, υγιεινών και φρέσκων μεσογειακών ψαριών σε ολόκληρο τον κόσμο». Μέσα από τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και τις καινοτόμες προτάσεις που στοχεύουν να καλύψουν τις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών είναι σίγουρο ότι το αποτύπωμα της AVRAMAR και της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας θα είναι συνεχώς πιο έντονο στο μέλλον.