THEPOWERGAME
Προβάδισμα έναντι άλλων δημοφιλών ευρωπαϊκών προορισμών, όπως το Παρίσι και η Ρώμη, αλλά διεθνών, όπως το Κέιπ Τάουν, το Χονγκ Κόνγκ και η Νέα Υόρκη, αποκτά σταδιακά η Αθήνα ως τόπος εγκατάστασης των digital nomads.
Με βαθμολογία 71,23 στην κλίμακα του 100, η Αθήνα κατατάσσεται πλέον στην 48η θέση ανάμεσα σε 80 προορισμούς παγκοσμίως, που πληρούν τα κριτήρια, τα οποία αναζητούν οι ψηφιακοί νομάδες. Αναδεικνύεται δε σε πιο δημοφιλή προορισμό έναντι πόλεων όπως το Παρίσι, το οποίο με βαθμολογία 68.30 βρίσκεται κάτω από την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην 61η θέση ή και από τη Ρώμη, που με σκορ 66.37 κατατάσσεται 20 θέσεις χαμηλότερα από την Αθήνα, στην 68η. Η Αθήνα συγκεντρώνει υψηλότερη βαθμολογία και σε σχέση με διεθνείς προορισμούς για digital nomads όπως το Χονγκ Κονγκ (60η θέση) ή η Νέα Υόρκη (75η παγκοσμίως).
Η έρευνα «Cities Best Facilitating Remote Work», από όπου προέρχονται τα στοιχεία, δείχνει ότι η Ελλάδα χτίζει σταδιακά ένα ελκυστικό προφίλ για τους πολίτες τρίτων χωρών, που ζουν στην Ελλάδα, δουλεύοντας εξ αποστάσεως, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι τουλάχιστον 3.000 αιτήσεις για χορήγηση digital nomads visa από το καλοκαίρι που θεσμοθετήθηκε η χορήγησή της.
Η εν λόγω μελέτη κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την πρόοδο που έχουν κάνει για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, αξιολογώντας μια σειρά από παραμέτρους. Για παράδειγμα, όσον αφορά στη χορήγηση digital nomads visa, που θεωρείται σημαντικό δέλεαρ για τους ψηφιακούς νομάδες, η Ελλάδα είναι μία από τις 16 -μόνο- χώρες ανάμεσα στις 80, όπου υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζει τους όρους εργασίας των εξ αποστάσεως εργαζομένων, ώστε να συνεχίσουν την εργασία τους στη χώρα μετεγκατάστασης.
Πώς σκοράρει η Ελλάδα
Η Ελλάδα σκοράρει πολύ ικανοποιητικά σε μια σειρά από τομείς, που κάνουν ένα περιβάλλον ελκυστικό για τους digital nomads: Από την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και το κόστος στέγασης, μέχρι την πολιτική σταθερότητα, το επίπεδο ασφάλειας και την ποιότητα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
Ως προς τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η χώρα βαθμολογείται με
- 51 -στην κλίμακα του 100-, ενώ συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία και συγκεκριμένα 86.06 στο κόστος στέγασης. Επίσης αξιολογείται θετικά σε τομείς όπως η πολιτική σταθερότητα (71.90), η ασφάλεια
- (85.59), οι ίσες ευκαιρίες προς τις μειονότητες (94.35) και το φύλο (95.41), η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (83.24). Επίσης, η Αθήνα έχει πολύ καλή επίδοση όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας (83.94).
Στην κορυφή η Μελβούρνη
Η Μελβούρνη είναι η πόλη με την υψηλότερη κατάταξη στον δείκτη, με καλή βαθμολογία για τους παράγοντες συμμόρφωσης στην απασχόληση, την ευτυχία των πολιτών και την ύπαρξη digital nomads visa. Το Μόντρεαλ και το Σίδνεϊ ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Στο «top 10» των προορισμών, που διαθέτουν το καλύτερο περιβάλλον για τους ψηφιακούς νομάδες, την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Γουέλιγκτον (Νέα Ζηλανδία), και ακολουθούν Πράγα, Τορόντο, Ταλίν (Εσθονία), Ζάγκρεμπ, Σιγκαπούρη και Δουβλίνο στη 10η θέση.
Οφέλη
Ενδεικτικό της σημασίας προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία, τόσο στην αγορά ακινήτων, όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία μελετών, ένας στους έξι digital nomads κερδίζει ετησίως περισσότερα από 75.000 δολάρια. Εκτιμάται ότι σχεδόν 4 εκατ. άνθρωποι ζουν παγκοσμίως ως ψηφιακοί νομάδες, αριθμός που προβλέπεται να εκτοξευτεί στο 1 δισ. μέχρι το 2035.
Σύμφωνα με έρευνα του ΜΙΤ, αν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες που θα παραμείνουν για τουλάχιστον έξι μήνες στη χώρα, τότε η οικονομία θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.
Η ελληνική βίζα
Η Ελλάδα προχώρησε το καλοκαίρι του 2021 στη θέσπιση ειδικής βίζας εισόδου και παραμονής για τους ψηφιακούς νομάδες με τον νόμο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».
Η Digital Nomads Visa δίνει δυνατότητα εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών (αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ή μισθωτούς που εργάζονται σε εργοδότες εξ αποστάσεως). Έχει διάρκεια 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης υπό προϋποθέσεις και χορηγείται υπό συγκεκριμένους όρους και εισοδηματικά κριτήρια.
Ο σχετικός νόμος, μεταξύ άλλων, ορίζει για τη χορήγηση της βίζας απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να αποδείξει ότι διαθέτει σταθερό εισόδημα τουλάχιστον 3.500 ευρώ μηνιαίως (για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής στη χώρα, χωρίς να επιβαρύνουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας). Η νομοθεσία περιλαμβάνει προβλέψεις και για τα μέλη των οικογενειών των digital nomads.