THEPOWERGAME
Πληθώρα προσφορών υποβλήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού επιλογής αναδόχου/ων του έργου εποπτείας του φάσματος συχνοτήτων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Πρόκειται για το υποέργο 7 της Πράξης «Ανάπτυξη καινοτόμου Εκτεταμένου Συστήματος Εποπτείας Φάσματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΣΕΦΕ)» ύψους 42 εκατ. ευρώ, και επεκτάσιμου στα 69 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές
Οι εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές είναι μεταξύ άλλων ο OTE, η Space Hellas, η Intracom, η Wind, η ΓΕΚ Τέρνα, η Vodafone κ.ά.. Βάσει των όρων της διακήρυξης του έργου, το υποέργο7 έχει χωριστεί σε τρία επιμέρους τμήματα, Τμήμα 1, 2 και 3, σε καθένα ένα από το οποίο μπορούσε να συμμετάσχει κάθε φορέας χωρίς περιορισμούς.
Συνολικά κατατέθηκαν 12 προσφορές για τα τρία τμήματα του έργου, εκ των οποίων τέσσερις προσφορές για το Τμήμα 1, τρεις προσφορές για το Τμήμα 2 και πέντε προσφορές για το Τμήμα 3.
Το πρώτο τμήμα του έργου είναι το μεγαλύτερο και αφορά στη δημιουργία δικτύου 150 σταθμών βάσης παρακολούθησης του φάσματος συχνοτήτων στην επικράτεια.
Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου των προαιρέσεων και του ΦΠΑ. Το συγκεκριμένο τμήμα του υποέργου 7, διεκδίκησαν τέσσερις ενώσεις εταιρειών:
- Adaptit, ΓΕΚ Τερνα, CRFS, Telcoserv
- Cosmote, LS Telecom, I Knowhow, EDIL
- Intracom, R&S
- Space Hellas, Wind, TCI
Το δεύτερο τμήμα του έργου αφορά στη δημιουργία δικτύου φωνής μέσω των σταθμών βάσης που θα επιτηρούν το φάσμα. Το δίκτυο αυτό, θα είναι ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα δίκτυα, θα αξιοποιείται για τις εσωτερικές ανάγκες του έργου, αλλά και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Δηλαδή όταν νεκρώσουν τα άλλα δημόσια δίκτυα επικοινωνιών (σταθερής και κινητής) το δίκτυο αυτό θα λειτουργεί για υπηρεσιακές ανάγκες. Το τμήμα 2 του έργου έχει προϋπολογισμένη δαπάνη 3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου των προαιρέσεων και του ΦΠΑ. Το συγκεκριμένο τμήμα του υποέργου7 διεκδικούν οι παρακάτω ενώσεις εταιρειών:
- Adaptit, ΓΕΚ Τέρνα, Helecom, Telcoserv
- Cosmote, OTE, Mortek, EDIL
- Space Hellas, Wind, Cobra Center
Τέλος, το τμήμα 3 του υπέργου7 αφορά στην ανάπτυξη ενός ξεχωριστού δικτύου δεδομένων, που θα αναπτυχθεί πάνω στους σταθμούς βάσης, το οποίο, όπως και το δίκτυο φωνής που περιγράφηκε στο Τμήμα 2, θα είναι ανεξάρτητο επίσης από τα άλλα δημόσια δίκτυα δεδομένων. Οι ενδιαφερόμενοι εδώ είναι πέντε:
- Adaptit, ΓΕΚ Τέρνα, Telcoserv
- Cosmote, OTE, EDIL
- Intracom
- Space Hellas, Wind, Elecnet και
- Vodafone, Nokia.
Το υποέργο 7 με τίτλο «Ανάπτυξη Δικτύου Σταθερών και Κινητών Σταθμών Εποπτείας Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων, Ασύρματου Ψηφιακού Δικτύου Φωνής και Ασύρματου Δικτύου Μετάδοσης Δεδομένων», είναι μέρος μιας ευρύτερης πράξης 11 υποέργων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 (Phasing).
Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στα 32 εκατ. ευρώ
Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 32 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα καλύψει η ίδια η ΕΕΤΤ από τα διαθέσιμά της (ίδια χρηματοδότηση).
Στόχος της ΕΕΤΤ είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος ελέγχου των συχνοτήτων στη χώρα μας, ένα έργο που θα καταστεί ιδιαίτερα επιτακτικό μετά την έλευση της κινητής τηλεφωνίας 5G, την αύξηση της χρήσης των drones και εν γένει την ανάπτυξη των ασύρματων επικοινωνιών.
Συνολικά, αναμένεται να επενδυθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ στον έλεγχο του φάσματος, εκ των οποίων τα περισσότερα (69 εκατ. ευρώ) αφορούν στο υποέργο 7.