THEPOWERGAME
Οριακά πάνω από 30.000 άτομα εργάζονται σήμερα στις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες της χώρας, αριθμός που αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά την προσεχή τριετία.
Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του εξαμήνου, στην Τράπεζα Πειραιώς απασχολούνται 9.504 άτομα- μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός από τους ανταγωνιστές της και με απόσταση σχεδόν 3.000 άτομα από την Alpha Bank, που έχει τον μικρότερο αριθμό προσωπικού μεταξύ των τεσσάρων, έχοντας μάλιστα σπάσει το «φράγμα» των 6.000 ατόμων.
Και οι τέσσερις τράπεζες βρίσκονται σε μία σταδιακή πορεία μείωσης του προσωπικού τους, για διάφορους λόγους και με διάφορα μέσα. Η βασικότερη κατεύθυνση αφορά τον μετασχηματισμό τους, τον ψηφιακό αλλά και της γενικότερης φιλοσοφίας τους, ενόψει της δημιουργίας της «Τράπεζας του 2025» και στο πλαίσιο αυτό, νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.
Όπως πολλάκις έχουν πει τα επιτελεία των τραπεζών, η εικόνα της τράπεζας την προσεχή τριετία δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό καθεστώς των τραπεζών αναφορικά με το στήσιμο των υπηρεσιών, τη διάθεση των προϊόντων και τις εναλλακτικές μορφές εξυπηρέτησης. Εξ ου και επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια καλύπτοντας ανάγκες πληροφορικής και τεχνολογίας, ώστε να ολοκληρωθεί στην μεγάλη του έκταση ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Εννοείται ότι όσο ψηφιοποιούνται υπηρεσίες και παροχές, τόσο το σημερινό προσωπικό θα είναι πλεονάζον, αν και καμία τεχνολογική δύναμη δεν θα αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα, που στην περίπτωση των τραπεζών, θα λειτουργεί περισσότερο συμβουλευτικά προς τον πελάτη. Όπως επίσης και η ίδια η μείωση του αριθμού των καταστημάτων, που υλοποιείται παράλληλα με τη μείωση προσωπικού, δεν θα φτάσει στο σημείο να αποκλείσει τη φυσική παρουσία του δικτύου. Σε ένα βέβαια, πολύ μετρημένο αριθμό καταστημάτων.
Η εξαγγελία χθες του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενδεικτική της συγκυρίας. Το προσωπικό ωθείται προς την έξοδο υπό ορισμένες παραμέτρους, όπως της μονάδας στην οποία ανήκει ή της ειδικότητας που το χαρακτηρίζει. Και μάλιστα, οι όροι του προγράμματος προσπαθούν να δελεάσουν με πριμ αποζημίωσης, όσους σπεύσουν άμεσα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Η λύση του carve-out στη μείωση του προσωπικού
Αυτή είναι μία αναπόφευκτη εξέλιξη στον τραπεζικό τομέα, ειδικά σήμερα που η τάση είναι υπέρ της απόσχισης κλάδων. Συνέβη αρχικά, όταν οι τράπεζες στο πλαίσιο της μείωσης των κόκκινων δανείων και της ανάθεσης της διαχείρισης στους servicers ,«ξεκόλλησαν» ολόκληρες Διευθύνσεις και μετέφεραν το εξειδικευμένο προσωπικό σε άλλες εταιρίες. Μια πρακτική που ακολούθησαν τρεις τράπεζες ( η Eurobank με τη doValue (που αγόρασε την Eurobank FPS), η Περαιώς με την Intrum και η Alpha Bank με την Cepal) που υιοθέτησαν τη λύση της απόσχισης του κλάδου δραστηριοτήτων και της μεταφοράς υπαλλήλων (carve- out).
Η τάση μείωσης των τραπεζοϋπαλλήλων εξυπηρετείται τόσο με προγράμματα εθελουσίας εξόδου , όσο και με την πιο φυσική οδό της συνταξιοδότησης. Ένα μικρό ποσοστό αφορά και τις προσωπικές παραιτήσεις, καθώς και την ενδιάμεση λύση του sabbatical (που δίνει τη δυνατότητα διατήρησης της θέσης εργασίας με μειωμένες αποδοχές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα). Μάλιστα, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν πριν από αρκετά χρόνια, η πρώτη που είχε εφαρμόσει το θεσμό αυτό.
20% λιγότερα καταστήματα και 20% λιγότερο προσωπικό
Άλλωστε όπως έγραψε το powergame.gr σχετικά στις 30 Οκτωβρίου, από το 2018 έως σήμερα έχει μειωθεί το 20% του Προσωπικού και το 20% του δικτύου καταστημάτων.
Σήμερα, με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων τον έχει η Τράπεζα Πειραιώς – και λογικά αφού έχει απορροφήσει αρκετά τραπεζικά ιδρύματα στο παρελθόν – με 9.504 άτομα. Δεύτερη σε υψηλό αριθμό προσωπικού έρχεται η Εθνική Τράπεζα, με 7.625 υπαλλήλους. Τρίτη στη σειρά η Eurobank με 6.672 άτομα και τέταρτη στην κατάταξη αυτή η Alpha Bank, με 6.622 άτομα.
Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έσπασε στο μεταξύ το φράγμα των 6.000 ατόμων, μετά την τελευταία και πολύ επιτυχημένη έκβαση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι λιγότερο από ενάμιση χρόνο πριν, το Προσωπικό της Alpha Bank αριθμούσε 7.321 άτομα, σχεδόν κοντά στο σημερινό επίπεδο προσωπικού της Εθνικής.