THEPOWERGAME
«Το φιλί της ζωής» φαίνεται να εξασφάλισε η Τράπεζα Αττικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικά βήματα: Κατ’ αρχήν, αποφάσισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 240 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων και μέχρι το πέρας ενός τετραμήνου και παράλληλα, κατέληξε στην ανάδειξη προτιμητέου ιδιώτη επενδυτή, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι η κοινή προσφορά της Ellington και του Ταμείου Μηχανικών ΤΜΕΔΕ.
Αυτό που θα συμβεί τώρα είναι ο προτιμητέος επενδυτής να συνεχίσει σε πιο συγκεκριμένη βάση τις συζητήσεις με τους συμβούλους της Τράπεζας (Axia Ventures, Euroxx) προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο συμβολής στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας και στο πλαίσιο που θα καθορίσει τη στρατηγική συνεργασία με τα ιδιωτικά πλέον κεφάλαια του fund Ellington (βασικός μέτοχος στην Thea Artemis- εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανήκε στον Όμιλο της Τράπεζας Αττικής).
Παραμένει στο παιχνίδι ο ινδικός επιχειρηματικός όμιλος
Την ίδια στιγμή, επιβεβαιωμένες πληροφορίες από την αγορά, θέλουν τον ινδικό επιχειρηματικό όμιλο που είχε εξ αρχής εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά συμμετοχής με σκοπό τη στρατηγική συνεργασία στην Τράπεζα Αττικής, να παραμένει στο παιχνίδι, με ό,τι αυτό αφορά (ενδεχόμενη βελτίωση προσφοράς και παράταση διαπραγματεύσεων;).
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας πάντως, το θέμα του στρατηγικού επενδυτή φαίνεται πως έληξε χθες, με πληροφορίες που προκρίνουν, όπως προαναφέρθηκε την προσφορά Ellington, μαζί με τον σημερινό και παλαιό μέτοχο της Τράπεζας, το Ταμείο Μηχανικών. Βελτιωμένη από την αρχική, ήταν επίσης και η κοινή προσφορά Bains Capital – JC Flower.
Σύμφωνα με τις εξελίξεις, το πιθανότερο σενάριο είναι ο ιδιώτης επενδυτής να αποκτήσει σε δύο φάσεις τον έλεγχο της Τράπεζας. Αρχικά, θα μπορούσε άμεσα αποκτώντας δικαιώματα, κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης τους στο Χρηματιστήριο, ενδεχομένως από δικαιώματα που πιθανόν πουλήσει το ΤΧΣ, το οποίο λογικά, θα θέλει να μειώσει τη συμμετοχή του 68,4% την οποία καλύπτει (μετά την πρόσφατη απόκτηση των warrants).
Άλλωστε ο στόχος του Ταμείου είναι πλέον η σταδιακή αποεπένδυση από τις τράπεζες– σε αυτό θα βοηθήσει και ο νέος Νόμος – και όχι η ενίσχυση μετοχικών θέσεων .
Ίσως όμως ο ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής να κληθεί να βάλει δικά του κεφάλαια, σε δεύτερη φάση – (πλην κάποιας εφάπαξ…. «προκαταβολής») – αφού προηγουμένως το ΤΧΣ εξυγιάνει την Τράπεζα. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα αποκτήσει το 51% της Τράπεζας Αττικής, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης. Μάλιστα πληροφορίες από την αγορά θέλουν η επένδυση να γίνεται μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.
Προς το παρόν τίποτε από αυτά τα σενάρια δεν είναι δεδομένα. Το σίγουρο και το θετικό για την Τράπεζα είναι ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιτέλους προχωρά, τα αναγκαία κεφάλαια θεωρητικά θα αντληθούν ακόμη και από τους σημερινούς μετόχους, που πέραν του ΤΧΣ, είναι το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% σήμερα ( μετά την απομείωση που υπέστη όταν το ΤΧΣ βρέθηκε με 68%) και ΕΦΚΑ, με 10,3%.