THEPOWERGAME
Η βιομηχανική παραγωγή στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, τη Γερμανία και τη Γαλλία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας παρατεταμένες επιπτώσεις από τους περιορισμούς στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις ελλείψεις ημιαγωγών.
Ειδικότερα, υποχώρησε κατά 1,1% η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρέασαν την παραγωγή στα εργοστάσια.
Αντίστοιχα στη Γαλλία η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε 1,3% σε μηνιαίο επίπεδο έναντι αύξηση 10% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν η παραγωγή να μείνει στο 0%.
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis, η μείωση στη Γερμανία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι που την εκτιμούσαν στο 1%, ενώ τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 3,5% (αναθεωρημένη μέτρηση).
Τα νούμερα σε ετήσια βάση και η μεταποιητική παραγωγή
Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή σε ετήσια βάση μειώθηκε 1% τον Σεπτέμβριο και ήταν 9,5% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020.
Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση και η παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων αυξήθηκε 2,1% τον Σεπτέμβριο μετά από την πτώση 18,9% τον προηγούμενο μήνα. Η ενεργειακή παραγωγή αυξήθηκε 1% και η παραγωγή στις κατασκευές αυξήθηκε 1,15.
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg σε ετήσιο επίπεδο, η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,8% έναντι αύξησης 3,9% τον Σεπτέμβριο του 2020 ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 2,5%.
Εξάλλου, η μεταποιητική παραγωγή της Γαλλίας μειώθηκε 1,4% σε μηνιαίο επίπεδο για τον Σεπτέμβριο έναντι αύξησης 1,1% για τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση στο 0,5%.
Σε ετήσιο επίπεδο, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 0,1% έναντι αύξησης 4,3% τον Σεπτέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμενα αύξηση στο 3,5%.
Ακόμα, η Insee ανακοίνωσε πως οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για το γ’ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση κατά 0,5%.