THEPOWERGAME
Στενό το εύρος διακύμανσης της αγοράς την Τρίτη. Η ταλαιπωρία πάνω από τις 900 μονάδες συνεχίστηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με κλείσιμο στις 904,08 και ανεπαίσθητη αρνητική μεταβολή 0,08%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 58,12 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,48%.
Οι επενδυτές έχοντας την προσοχή τους εστιασμένη στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, προφανώς προέβησαν σε ρευστοποιήσεις ήδη υπαχουσών θέσεων, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία άντλησης 1,350 δισ. ευρώ.
Αυτοί που μπήκαν στη ΔΕΗ στα 9 ευρώ σήμερα μέσω της αύξησης κεφαλαίου, ήδη αισθάνονται η επένδυσή τους ότι έχει βγει με τη μετοχή να διαπραγματεύεται στα… 9,27 ευρώ!
Δεν υπάρχει αμφιβολία, σύμφωνα με όσα σχολιάζουν, διαχειριστές στα dealing rooms ελληνικών τραπεζών, ότι πολλές από τις ρευστοποιήσεις συνδέονται με τη ΔΕΗ, η οποία στην πρώτη ώρα των συναλλαγών, όχι μόνο κάλυψε το προς άντληση ποσών, αλλά οι επενδυτές ενεγράφησαν και στο πάνω μέρος της προσφοράς, τα 9 ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου ξεκίνησε σήμερα 2/11 και θα ολοκληρωθεί στις 4/11, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου 2021, αν δεν υπάρξει αλλαγή.
Υποχωρούν οι τιμές στα ομόλογα
Στα καλά νέα της ημέρας και η σταδιακή αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων.
Έτσι λοιπόν, βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων μετά το sell off των τελευταίων ημερών, με το ελληνικό 10ετές στο 1,22% από 1,34% και με βασική αιτία τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό που έχουν προκαλέσει η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και λόγω του φόβου της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Christine Lagarde στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Επίσης, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις εξελίξεις από τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).
Οι τράπεζες δείχνουν και πάλι αδρανείς, προφανώς λόγω της ΑΜΚ της ΔΕΗ. Ωστόσο, σε σημερινή, ανάλυσή της JP Morgan γίνεται λόγος για περιθώρια ανόδου έως και 35% στις μετοχές του κλάδου, διατηρώντας τη σύσταση overweight, δηλαδή αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, πλην της Πειραιώς, για την οποία συστήνει ουδετερότητα (neutral ) καθώς όπως αναφέρει το χρονοδιάγραμμα με τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) συνεχίζεται, με τους κινδύνους να φαίνονται περιορισμένοι από εδώ και πέρα.
Ειδικότερα, η JP Morgan δίνει τιμή στόχο 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, 1,20 ευρώ για τη Eurobank, 3,30 ευρώ για την Εθνική και 1,90 ευρώ για την Πειραιώς.
ΧΑ: Η εικόνα στο ταπλό
Κλείσιμο στο 1,10 ευρώ με απώλειες κάτω από 1% για την Άλφα, ελαφρώς θετικό πρόσημο για την ΕΤΕ, στα 2,74 ευρώ, ενώ μόνο η Eurobank δείχνει να υπεραποδίσει στα 0,942 ευρώ, στην προοπτική διανομής μερίσματος για τα φετινά κέρδη. Μικρές απώλειες για την Πειραιώς στα επίπεδα του 1,46.
Από εκεί και πέρα, πιέσεις στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και εμφατικές πιέσεις στον Μυτιληναίο, περί του 2%, τον ΟΠΑΠ, πάνω από 1,4%, ενώ στα 15,48 ευρώ υποχώρησε ο ΟΤΕ. Κίνηση στα 11,70 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή. Κέρδη 1,4% για το Jumbo, στα 12,80 ευρώ. Στα 7,45 ευρώ η αντίδραση κατά 1,8% για την Λάμδα. Κέρδη σχεδόν 3% για τις εταιρείες πληροφορικής Έντερσοφτ και Έψιλον Νετ. Απώλειες για όλες τις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη, Ιντρακόμ, Ιντρακάτ και Ιντραλότ, αλλά με μεγάλη άνοδο από την αρχή του χρόνου.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development (+1,85%) Jumbo (+1,43%), της Eurobank (+1,35%), της Σαράντης (+1,04%) και του ΟΛΠ (+0,66%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-2,04%), της Ελλάκτωρ (-1,96%), της ΕΥΔΑΠ (-1,83%), της Aegean Airlines (-1,74%) και της Elvalhalcor (-1,52%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+1,69%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+1,26%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,74%) και των Ταξιδιών (-1,44%).