THEPOWERGAME
Η συζήτηση για το κλίμα είναι εξ ορισμού, μία συζήτηση των αντιφάσεων. Έτσι, ένα από τα εξεταζόμενα μέτρα, αυτό της μείωσης των εκπομπών μεθανίου, έρχεται ουσιαστικά σε αντίθεση με την ακολουθούμενη πολιτική πολλών κρατών-μελών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26: Αυτή της επένδυσης στο φυσικό αέριο.
Όπως έγινε γνωστό από Αμερικανό αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, και μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, σχεδόν 90 χώρες συντάσσονται με την πρωτοβουλία ΗΠΑ και ΕΕ για να περιοριστούν οι εκπομπές του μεθανίου, ενός από τα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου, κατά 30% ως το 2030.
Η συνεργασία αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα την Τρίτη.
Το μεθάνιο είναι το δεύτερο σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Εκτιμάται δε πως οι περικοπές των εκπομπών του αερίου αυτού, θα έχει ταχύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο της ανόδου της θερμοκρασίας. Κάτι που κάνει ελκυστική -και ουσιώδη- την στόχευση περιορισμού του. Από την άλλη, το μεθάνιο είναι βασικό συστατικό του φυσικού αερίου.
Η Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο
Το μέτρο είναι σχετικά ώριμο, καθώς η σχετική παγκόσμια πρωτοβουλία, που ονομάζεται Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο και ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα, πρώην υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας αναμένεται να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 0,2 βαθμούς Κελσίου ως το 2050. Υπολογίζεται δε πως ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές με μεθάνιο είναι η Βραζιλία, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα πως υπογράφει την πρωτοβουλία, ενώ στην πρώτη πεντάδα εντάσσεται ακόμη η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία -οι οποίες δεν την έχουν υπογράψει ακόμη.
Παρότι το μεθάνιο δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα της COP26, οι εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Διάσκεψης για το Κλίμα.
Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ είναι παγκοσμίως, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η ΕΕ ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου. Και οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσουν τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν μέσα στο επόμενο διάστημα.