THEPOWERGAME
*** Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Φρανκφούρτη επιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα αφήσει στην τύχη της την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό, στην παρούσα συγκυρία; Ότι θα στηρίξει τα ομόλογά της ακόμα κι αν:
Α) ολοκληρωθεί την άνοιξη το έκτακτο QE της πανδημίας, κατόπιν της γνωστής γερμανικής απαίτησης και (αφόρητης) πίεσης.
Β) δεν διασφαλισθεί έως τότε επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα και τα ομόλογα της, όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο.
^^^ Για να ξέρετε – και να μην τρέφετε αυταπάτες – όπως πάνε τα πράγματα, η χώρα θα αποκτήσει βαθμίδα το νωρίτερο αρχές του 2023. Προσέξτε: Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Όπως μαθαίνουμε λοιπόν, το σενάριο που συζητείται στα υψηλά κλιμάκια της ΕΚΤ είναι μέχρι τότε (2023) να δοθεί στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα – γέφυρα, που θα της παρέχει προστασία, ακόμα και χωρίς QE.
### Θα «περάσει» εύκολα από τους Γερμανούς μια τέτοια πρόταση; Όχι, είναι η απάντηση, αλλά θα περάσει. Κι αυτό είναι που μετράει. Ειδικά τώρα που βρίσκονται σε μεταβατική φάση στο Βερολίνο, με την αποχώρηση των Μέρκελ, Σόιμπλε, Βάιντμαν.
ΥΓ: Όχι βέβαια ότι αυτοί που θα τους αντικαταστήσουν θα είναι «περιστέρες». Αντιθέτως, «γεράκια» θα είναι κι αυτά κι ενδεχομένως χειρότερα, αν κρίνει κανείς από τις προθέσεις και τα σχέδια των Φιλελευθέρων, που θέλουν να πάρουν το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού.
ΥΓ 1: Το εναλλακτικό σχέδιο της ΕΚΤ για να κάμψει τις – όποιες – αντιδράσεις είναι η ασπίδα προστασίας που αυτή τη φορά θα προσφερθεί στην Ελλάδα να «καλύπτει» μειωμένες ομολογιακές εκδόσεις. Ακόμα κι έτσι, όμως, ασπίδα θα παραμένει και μπορεί να σώσει καταστάσεις.
ΥΓ 2: Γι αυτό άλλωστε και η Αθήνα σπεύδει να πάρει από τώρα τα μέτρα της. Και κάνει τόσες πολλές (εκδόσεις) τώρα που μπορεί. Μαθαίνουμε, για παράδειγμα, ότι ετοιμάζει άλλη μια, πριν το τέλος του έτους, ενώ για το 2022 «θα πάει» για 12 δισ ευρώ τουλάχιστον, από την ίδια δεξαμενή.
*** Αναφερθήκαμε παραπάνω στη Μέρκελ και θυμηθήκαμε μια άλλη κρίσιμη λεπτομέρεια που μας αφορά. Λοιπόν, η αξιότιμη Άνγκελα επιβεβαίωσε ότι θα είναι κι αυτή παρούσα στην συνδιάσκεψη για το λιβυκό που οργανώνει το Νοέμβριο, στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν. Κι απέναντι της θα δει να κάθεται τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Γεγονός που θα σηματοδοτεί την ολική επαναφορά της Ελλάδας στην προσπάθεια διαχείρισης και επίλυσης του προβλήματος.
^^^ Παρά τις άοκνες προσπάθειες του Βερολίνου να αποκλείσει την Αθήνα από αυτή τη διαδικασία, προς χάρη της Άγκυρας. Και ίσως εκεί να φιλοσοφήσει το μάταιο του να προσπαθείς να πας ενάντια στη φορά των πραγμάτων, ιστορικά. Γιατί, πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεις να συμμετέχουν σε αυτές τις συνδιασκέψεις χώρες του …Κόλπου και να αποκλείεις μια γειτονική, όπως η Ελλάδα;
### Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις, με ακριτομυθίες, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ολιγόωρης αποχαιρετιστήριας επίσκεψης στη χώρα μας. Αλλά μέχρις εκεί. Η αντίδραση της Αθήνας; «Ψυχή βαθιά». Έτσι κι αλλιώς, φεύγει…
ΥΓ: Στη συνδιάσκεψη του Παρισιού, που θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου, το παρόν θα δώσει και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. Αυτόν θα επιχειρήσει να προσεγγίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η Αθήνα.
ΥΓ 1: Για πολλούς λόγους, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα ήθελε να κάνει ένα ταξίδι στη Ρώμη μέχρι τότε. Προς το παρόν, όμως, δεν το έχει «κλειδώσει».