THEPOWERGAME
Την απόφαση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ περιμένει η αγορά προκειμένου να καθοριστεί η επενδυτική στρατηγική των ιδιωτών επενδυτών και όχι μόνο. Εκείνος που καλείται να λάβει τη σημαντικότερη απόφαση είναι το η ΕΕΣΥΠ, το Υπερταμείο. Το ποσοστό του Δημοσίου σήμερα στη ΔΕΗ ανέρχεται στο επίπεδο του 51% και μετά την αύξηση κεφαλαίου η συμμετοχή θα μειωθεί ελαφρώς πάνω από την καταστατική πλειοψηφία, στο 34% (33% η καταστατική πλειοψηφία του 1/3 στις γενικές συνελεύσεις).
Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα ως προς το τι θα πράξει το Δημόσιο, είτε συνεισφέροντας κεφάλαια, είτε όχι. Για να μην εισφέρει το Δημόσιο κεφάλαια θα πρέπει να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του σε ποσοστό 17%, αλλά με την προϋπόθεση η αύξηση κεφαλαίου να είναι στα 750 εκατ. ευρώ και με τιμή κάτω ή κοντά στα 8 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών που θα εκδοθούν. Η μετοχή όμως, έχει φύγει πάνω από τα 9 ευρώ και το προφανές είναι ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί στα 9 ή ελαφρώς κάτω από τα 9 ευρώ, όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές. Οι ίδιες πηγές που είναι σε θέση να απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης δηλώνουν στο powergame.gr ότι «όπως έχουνε πει από την πρώτη στιγμή, θα συμμετάσχουμε στην αύξηση κεφαλαίου, όπως έχει απαιτηθεί».
Ήδη, από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει την κρίσιμη άσκηση για το ποσό που θα χρειαστεί να βάλει προκειμένου η συμμετοχή του να διατηρηθεί στο 34%. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα ποσά». Ενδεικτικά, εφόσον η ΔΕΗ αποφασίσει να φτάσει η αύξηση κεφαλαίου στο 1,35 δισ. ευρώ, και με τιμή έκδοσης στα 9 ευρώ, τότε οι νέες μετοχές θα είναι 150 εκατ.. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο για να κρατήσει το 34% θα πρέπει να συνεισφέρει στην αύξηση 102 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, με την αύξηση κεφαλαίου να καθορίζεται στα 1,2 δισ. και τιμή διάθεσης πάλι στα 9 ευρώ, σημαίνει ότι θα εκδοθούν 133,33 εκατ. νέες μετοχές. Όσο για το Δημόσιο για να έχει το 34% θα πρέπει να εισφέρει περί τα 51 εκατ. ευρώ από την πλευρά του.