THEPOWERGAME
Την αισθητή αποκλιμάκωση των ποσοστών ανεργίας στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Κι αυτό, την ώρα που η πλειονότητα των μέτρων στήριξης έχει αποσυρθεί, όπως ήταν για παράδειγμα οι αναστολές συμβάσεων που λειτουργούσαν ως ανάχωμα στις απολύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ μειώθηκε κατά 4,96% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα υποχώρησε κατά 8%. Σε απόλυτους αριθμούς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που αναζητούν εργασία ανήλθαν σε 935.301 άτομα.
«Οι θετικοί οικονομικοί δείκτες που σημειώνονται δείχνουν ότι η οικονομία μεγαλώνει. Είναι λοιπόν λογικό ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ να θωρακίζει και την αγορά εργασίας. Κι αυτό, γιατί κάθε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε τομείς αιχμής όπως είναι ο τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών και η μεταποίηση. Παράλληλα, ένα μικρό ποσοστό της επιτυχίας αυτής οφείλεται και στα προγράμματα που τρέχουν από τον ΟΑΕΔ, τα οποία βοηθούν στην διατήρηση της απασχόλησης» σημειώνει στο powergame.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων κατά 5.785 μέσα σε έναν μήνα φτάνοντας τα 137.197 άτομα από 131.412 που ήταν τον Αύγουστο. Από αυτούς οι 133.718 (ποσοστό 97,46%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 3.479 (ποσοστό 2,54%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, η αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων μαρτυρά την αύξηση της εποχικής απασχόλησης, η οποία τους μήνες αυτούς ολοκληρώνεται στην χώρα μας.
Πάντως, υποχώρηση της ανεργίας δεν καταγράφεται μόνο στα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Στην έκθεση του ΙΟΒΕ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποτυπώνεται αποκλιμάκωση των ποσοστών ανεργίας σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με την έκθεση σημειώθηκε άνοδος απασχόλησης σε εννέα κλάδους. Μεταξύ των άλλων Στη Δημόσια διοίκηση οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 52,2 χιλ., στην ανθρώπινη υγεία-κοινωνική μέριμνα κατά 25,1 χιλ., στις επαγγελματικές-επιστημονικές-τεχνικές δραστηριότητες κατά 23,7 χιλ. και στον πρωτογενή τομέα κατά 18 χιλ..
Τα νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης
Εν τω μεταξύ υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα τα ποσοστά ανεργίας θα βαίνουν μειούμενα, καθώς θα αναπτυχθούν δεκάδες νέα προγράμματα εργασίας και κατάρτισης που θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα βοηθήσουν σημαντικά όχι μόνο στη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά καις τη δημιουργία νέων.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας θα δαπανήσει περίπου 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 πολιτών στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και σε αντικείμενα που αφορούν στην πράσινη οικονομία, με στόχο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 74.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω προγράμματος που θα απευθύνεται σε νέους, ειδικές ομάδες πληθυσμού (άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης, άτομα με ειδικές ανάγκες), μακροχρόνια ανέργους, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, κ.α. Μάλιστα, το επίμαχο πρόγραμμα θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων από τους εργοδότες για ένα διάστημα μετά το τέλος της κάθε δράσης και ο προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 541 εκατ. ευρώ.