THEPOWERGAME
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αποτελεί πιθανότατα και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής μετά από 16 συνεχόμενα χρόνια, στην οποία συμμετέχει η Άνγκελα Μέρκελ.
Οι ολοένα αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, η εξέλιξη της πανδημίας και το κράτος δικαίου στην Πολωνία αποτελούν βασικά ζητήματα συζήτησης των ηγετών των 27 κρατών-μελών, που σήμερα ωστόσο θα στραφούν και σε ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ελλάδα, το μεταναστευτικό-προσφυγικό.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας «έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση».
Στη σχετική συζήτηση που ακολούθησε στη συνεδρίαση των «27», ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, η Αίγυπτος, με την οποία η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική πράσινη ενέργεια σε χαμηλές τιμές και να τη μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Το ίδιο θέμα εξάλλου, με αφορμή την προχθεσινή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στην Αθήνα, το παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης και νωρίτερα στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ενημέρωσε αναλυτικά για τις συμφωνίες που υπογράφηκαν.
Στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη τη σημασία όχι μόνο των προμηθειών, αλλά και των δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη «να μελετηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκειμένου να εξεταστεί τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών».
Τόνισε δε στην τοποθέτησή του: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά».
Η θέση του Μητσοτάκη για τη μετανάστευση
Θέση του Έλληνα πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση -που θα συζητηθεί εντός των επόμενων ωρών- είναι η ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου και η υιοθέτηση ενός κοινού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.
Παράλληλα αναμένεται να παράσχει εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να φυλάει αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά, καθώς και να επισημάνει ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τη συμφωνία του 2016 με την Ε.Ε.