THEPOWERGAME
Για άλλη μια φορά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μεταξύ τους δεν τα βρήκαν στη δημιουργία ενός εικονικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας. Όπως συνέβη πριν από μερικά χρόνια με τη Νova (πρώην Forthnet), η Volton, η μοναδική εταιρεία που ενδιαφέρεται να εισέλθει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, προσέφυγε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προκειμένου να ορίσει τιμές χονδρικής κινητής.
Η προσφυγή έγινε μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τους παρόχους της αγοράς Cosmote, Vodafone, Wind. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας, ενδιαφέρεται να αποτελέσει εικονικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, με στόχο τις αποκαλούμενες διασταυρούμενες πωλήσεις (cross selling) πακέτων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Και οι τρεις πιθανοί συνεργάτες της, φαίνεται ότι προσέφεραν χρεώσεις οι οποίες κρίθηκαν μάλλον υψηλές και απορρίφθηκαν. Έτσι η Volton υπέβαλε αίτημα παρέμβασης της ΕΕΤΤ για τον ορισμό τιμών χονδρικής.
ΕΕΤΤ: Το προηγούμενο με τη Nova
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕΤΤ παρεμβαίνει για την είσοδο ενός νέου παρόχου στην αγορά. Στο παρελθόν είχε παρέμβει άλλη μία φορά για τον ορισμό τιμών χονδρικής, όταν αντίστοιχο αίτημα είχε υποβάλλει το 2018 η Nova (πρώην Forthnet). Όμως, παρά τον ορισμό αυτών των τιμών, η Nova δεν προχώρησε σε συμφωνία με κάποιο πάροχο κινητής, ώστε η ίδια να καταστεί εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator, MVNO). Τώρα πλέον εκλείπει και ο λόγος να το πράξει, δεδομένου ότι ο νέος μέτοχος της εταιρείας, η United Group, έχει συμφωνήσει στην εξαγορά της Wind Hellas και πλέον θα καταστεί η ίδια πάροχος κινητής τηλεφωνίας.
Σημειώνεται ότι η απουσία MVNO στην Ελλάδα, από ορισμένους θεωρείται ως αιτία χαμηλού ανταγωνισμού. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, στη χώρα μας λειτούργησε μόνον ένας MVNO, η Cyta, η οποία ωστόσο, στο τέλος δεν άντεξε και εξαγοράσθηκε από τη Vodafone.