THEPOWERGAME
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υπερβαίνει τα επίπεδα των 900 μονάδων, ενώ η άνοδος συνοδεύθηκε και από αύξηση του τζίρου. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσαν οι τίτλοι της Εθνικής, της ΕΧΑΕ, της Πειραιώς και της ΕΥΔΑΠ. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 908,13 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,02%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 98,99 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 41.367.830 μετοχές.
Όλα τα λεφτά στις τράπεζες. Στην αγορά συζητείται εντόνως ότι η έκθεση της Goldman Sachs που προβλέπει ότι ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να βρεθεί στις 1000 μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου δεν είναι τυχαία και ενδεχομένως συνδέεται με την προσδοκία κάποιας καλής εξέλιξης από την αξιολόγηση της S&P την Παρασκευή. Από την άλλη όμως, ο ίδιος οίκος έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις τιμές στόχους των τραπεζών, ενεργοποιώντας ισχυρά κεφάλαια τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα μας κινείται με ταχείς ρυθμούς για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων σε ποσοστά ισάξια με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή κάτω από 10%.
Ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός υπερκάλυψης του ομολόγου της Capital Ναυτιλιακής, καθώς οι εγγραφές ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στα επενδυτικά προγράμματα των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά εκείνες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της ναυτιλίας. Μετά από ένα μήνα η αγορά επιστρέφει πάνω από τις 900 μονάδες, διασπώντας μάλιστα την βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 905 μονάδων.
Ο δε τζίρος αποτελεί επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές ότι οι ξένοι επιστρέφουν στις τράπεζες κάτι που φάνηκε τις προηγούμενες μέρες από το σερί ανόδου στην Eurobank, την κίνηση πάνω από το 1,42 ευρώ στην Πειραιώς, το μάζεμα της Alpha από τα όρια του 1 ευρώ και τη διατήρηση από την ΕΤΕ των 2,5 ευρώ. Η εικόνα αυτή έχει αλλάξει και ο τραπεζικός δείκτης διέσπασε πια τις 580 μονάδες, αφήνοντας υποσχέσεις για μεγαλύτερη κίνηση.
Οι ξένοι επιστρέφουν στο ΧΑ
Οι ξένοι επιστρέφουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με τους χρηματιστές, στα χαρτιά που γνωρίζουν καλύτερα. Κι αυτά είναι οι τράπεζες. Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι η ΕΤΕ, μαζί με τη ΔΕΗ (μετά την αύξηση κεφαλαίου) και τον Μυτιληναίο έχουν σοβαρό προβάδισμα ένταξής τους στον MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών στις 11 Νοεμβρίου. Για πρώτη φορά μετά από μήνες, αν όχι χρόνια οι τραπεζικές μετοχές είναι πρώτες στη λίστα των μετοχών με τον μεγαλύτερο όγκο και διακίνηση μετοχών. Στην Alpha λοιπόν, άλλαξαν χέρια 11,6 εκατ. τεμάχια, στην Eurobank 6,097 εκατ., στην ΕΤΕ 3,3 εκατ. τεμάχια και στην Πειραιώς 2,56 εκατ. Από τα 98 εκατ. ευρώ, τα 32 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες. Σχεδόν τα 23,7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 74 εκατ. ευρώ.
Εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση στη ΔΕΗ, μία μέρα μετά τη γενική συνέλευση που έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ξεκινήσει ήδη τα roadshows με τους ξένους οίκους και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου μπορεί να ανοίξει ακόμα και την επόμενη Τρίτη. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη μεγαλύτερα του 2,1%, στα 9,50 ευρώ, διακινώντας 822 χιλιάδες τεμάχια. Ο ΟΠΑΠ απορρόφησε τους κραδασμούς από την αποκοπή του προμερίσματος των 10 λεπτών και έκλεισε με άνοδο 1%, στα 13,72 ευρώ διακινώντας 310 χιλιάδες τεμάχια. Στον ΟΤΕ παρά τις απώλειες, στα 15,40 ευρώ, άλλαξαν χέρια 1,055 εκατ. τεμάχια, με σταθερές αγορές από το εξωτερικό.
Επίσης, αγορές βγήκαν και στην Jumbo, μετά τις πληροφορίες για διανομή αυξημένου κατά 24% μερίσματος για τα φετινά κέρδη που θα διανεμηθούν όμως, το 2022. Η μετοχή έκλεισε στα 13,43 ευρώ και με κέρδη 2,2%.
Η εικόνα στο ταμπλό
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,67%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+3,41%), της ΕΧΑΕ (+3,48%), της Πειραιώς (+2,47%), της ΕΥΔΑΠ (+2,41%), της Jumbo (+2,28%), της ΑΔΜΗΕ (+2,20%) και της ΔΕΗ (+2,15%).
Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-0,65%) και της Τιτάν (-0,26%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+2,82%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+2,07%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+2,06%), ενώ απώλειες σημείωσε μόνο ο δείκτης των Τηλεπικοινωνιών (-0,63%).