THEPOWERGAME
Με ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΗ και άλλων εμπλεκομένων επιχειρείται να μην επαναληφθεί το φετινό χειμώνα η δυσάρεστη εμπειρία του Αυγούστου, όταν τα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας (και λόγω των πυρκαγιών) οδήγησαν σε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Το άγχος για την ενεργειακή επάρκεια έχει κινητοποιήσει τόσο το ΥΠΕΝ, τη ρυθμιστική αρχή και τους διαχειριστές δικτύου σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.
Στην επιστολή του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μαν. Μανουσάκη προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα επισημαίνεται πως «δεν εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ζήτησης η επάρκεια για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια ακόμη και για τη μέση ζήτηση των τελευταίων πέντε ετών ενώ για το σενάριο της μεγάλης ζήτησης εμφανίζεται αξιοσημείωτο έλλειμα ισχύος κατά περιόδους. Στη δημιουργία του προβλήματος συντελούν η έλλειψη εφεδρείας σε θερμικές μονάδες για κάλυψη μεγάλων φορτίων και η τρέχουσα χαμηλή στάθμη των ταμιευτήρων στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς».
Για τις εισαγωγές, οι οποίες παραδοσιακά συμβάλλουν σημαντικά στην επάρκεια του συστήματος, τονίζεται πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα είναι μειωμένες, δεδομένης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που είναι σε εξέλιξη».
Στην επιστολή του ΑΔΜΗΕ αναφέρεται πως στο τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου (που πιθανώς να υπάρξουν ημέρες με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες) πρέπει να είναι διαθέσιμες όλες οι θερμικές μονάδες σε πλήρη ισχύ, στο υπουργείο και στη ΡΑΕ αναμένουν αντίστοιχα στοιχεία της ΔΕΗ. Περιμένουν δηλαδή το σχέδιο της επιχείρησης που θα εξασφαλίζει πως θα λειτουργήσουν οι λιγνιτικές της μονάδες.
Σε συνθήκες υψηλής ζήτησης «θα είναι απαραίτητη η παραγωγή από όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες. Για την εκτίμηση επάρκειας, για όλη την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, θεωρείται η διαθεσιμότητα παραγωγικής ισχύος 1800 MW από 7 λιγνιτικές μονάδες (Αγ.
Δημήτριος 1-2-3-4-5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 4), λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη της μονάδας Αγ. Δημητρίου 5 στις 15 Δεκεμβρίου 2021».
Για τη μονάδα Μεγαλόπολη 3 «κρίνεται ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει σε ετοιμότητα προς λειτουργία, έστω για μικρά χρονικά διαστήματα – δεδομένων των περιβαλλοντικών περιορισμών που έχει (για επιτρεπόμενη λειτουργία 120 ώρες σε ετήσια βάση) – για κάλυψη ιδιαίτερα υψηλών φορτίων σε συνδυασμό με άλλες τυχόν δυσμενείς συγκυρίες», παρότι η ΔΕΗ έχει δηλώσει την επιθυμία της «για οριστική απόσυρσή της, η οποία θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να ενταχθεί νέα συμβατική παραγωγική ισχύς στο σύστημα».
Θεωρείται ότι σε συνθήκες υψηλού φορτίου «θα είναι απαραίτητη η παραγωγή για τα διαθέσιμα περίπου 4400 MW από όλες τις μονάδες φυσικού αερίου, σε πλήρη και αξιόπιστη λειτουργία». Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μαζί με τις θερμικές μονάδες των ιδιωτών, που λειτουργούν με φυσικό αέριο, σηκώνουν μεν το μεγαλύτερο βάρος για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας τις δύσκολές ημέρες του χειμώνα, αλλά δεν επαρκούν. Την εικόνα συμπληρώνουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και οι εισαγωγές.
Μετά την εμπειρία του φετινού Αυγούστου, οι αρμόδιοι γνωρίζουν πως οι εισαγωγές θα είναι δύσκολες και σίγουρα όχι εξασφαλισμένες. Επίσης, όπως και το καλοκαίρι, δεν είναι σίγουρο πως οι ΑΠΕ θα υποστηρίξουν το σύστημα με όλες τους τις δυνάμεις αφού η παραγωγή τους συνδέεται με τις κλιματολογικές συνθήκες.
Συσκέψεις και επιστολές ανταλλάσσονται και για την επάρκεια σε φυσικό αέριο. Οι δημοπρασίες που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες από τον ΔΕΣΦΑ για την κατανομή χωρητικότητας στην Ρεβυθούσα θα επιτρέψουν την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων όσον αφορά τα συμβόλαια προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορούν να κλείσουν οι προμηθευτές.