THEPOWERGAME
Πραγματοποιήθηκε, για άλλη μια φορά, η ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Πιο αποτελεσματική η ανοσία μετά τον εμβολιασμό
Τον λόγο πήρε πρώτη η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία μίλησε για την ανοσία μετά τον εμβολιασμό, η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία που γίνεται μετά από φυσική μόλυνση. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης απ΄ ότι οι εμβολιασμένοι, επισήμανε.
Ανέφερε επίσης ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διεθνείς επιστημονικούς φορείς. «Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», όπως είπε.
Παράλληλα, «Ασφαλή και αποτελεσματικά», χαρακτήρισε τα εμβόλια mRNA η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι «έχουν συμβάλλει στον έλεγχο της πανδημίας».
Τι είναι η υβριδική ανοσία
Η ίδια αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, στην «υβριδική ανοσία», δηλαδή στο φαινόμενο που κάποιος νοσεί και στη συνέχεια εμβολιάζεται, λέγοντας ότι «είναι πολύ αποτελεσματική, σε σχέση με την φυσική ανοσία, καθώς αναπτύσσεται ένα ευρύτερο φάσμα αντισωμάτων, που αντιμετωπίζει μεταλλάξεις και άλλους κορονοϊούς». Υπογράμμισε δε, ότι η ισχυρή ανοσία παρέχεται κυρίως λόγω των μνημονικών κυττάρων που αναπτύσσονται και έτσι παρέχεται «ισχυρή ομπρέλα προστασίας στο άτομο που νοσεί και στη συνέχεια εμβολιάζεται».
«Τα παιδιά αποτελούν ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων»
Τέλος, αναφέρθηκε σε μια μεγάλη μελέτη σε παιδιά και εφήβους στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα «ο ιός που βρίσκεται σε εκκρίσεις σε παιδιά και εφήβους είναι ζωντανός ιός», καθώς επίσης «το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλά, ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών». Ως εκ τούτου, τόνισε ότι υπάρχει ένα ρεζερβουάρ για τον ιό σε παιδιά και εφήβους που μπορεί να προκαλέσει νέες μεταλλάξεις.
Η κ. Θεοδωρίδου καταληκτικά συνέστησε τον εμβολιασμό για Covid-19 και για γρίπη για τα παιδιά και τους εφήβους.
Ερωτηθείσα για το πότε πρέπει να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, τόνισε ότι ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβριο και πρόσθεσε πως «ευχής έργον είναι να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο». Για το ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, είπε «όσα έχουν χρόνια προβλήματα ή παιδιά που έχουν ευάλωτα άτομα στο περιβάλλον τους».