THEPOWERGAME
Ασυγκράτητη είναι η υποχώρηση της τουρκικής λίρας, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα ύστερα από το ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας. Αναλυτές της αγοράς προδικάζουν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στο 17% στη συνεδρίαση της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου, ύστερα από αντίστοιχη απόφαση που ελήφθη τον Σεπτέμβριο από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
Οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών φοβούνται πως τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις θα μετατρέψουν τη ρευστότητα τους σε δολάρια ή ευρώ παρά την υπόσχεση του κεντρικού τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτσιόγλου, πως το διοικητικό συμβούλιο θα «κάνει το σωστό» στην επικείμενη συνεδρίαση. Για πρώτη φορά, η τουρκική λίρα υποχώρησε στο 9,3 έναντι του δολαρίου, παρατείνοντας την πτώση της από τις αρχές του έτους.
Η μεγάλη αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας πηγάζει από τη διστακτικότητα της κεντρικής τράπεζας να δαμάσει τον υψηλό πληθωρισμό στη χώρα καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως η αύξηση των επιτοκίων θα πλήξει την οικονομία. O πρόεδρος της Τουρκίας έχει την ανορθόδοξη άποψη πως το υψηλό κόστος δανεισμού είναι βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των τιμών στην πραγματική οικονομία.
Την περασμένη Πέμπτη, η τουρκική λίρα είχε διολισθήσει στο 9,14 ως προς το δολάριο, αποτελώντας τότε νέο ιστορικό χαμηλό. Με προεδρικό ένταλμα που εκδόθηκε αργά το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και λίγες ώρες αφού είχε συναντηθεί με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσιόγλου, ο Ερντογάν έδωσε εντολή για την απομάκρυνση δυο μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Ένας από τους δυο υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας που απολύθηκαν είναι ο Ουγκούρ Ναμίκ Κιουτσούκ. Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ήταν ο μοναδικός από το επταμελές διοικητικό συμβούλιο που είχε διαφωνήσει με τη μείωση του κόστους δανεισμού που ανακοίνωσε τελικά η κεντρική τράπεζα. Η αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου από το 19% στο 18% τον Σεπτέμβριο αιφνιδίασε τις διεθνείς αγοράς καθώς δεν έχει αναχαιτιστεί ακόμη η άνοδος του πληθωρισμού.