THEPOWERGAME
Υπήρξε ο πρώτος υπουργός Αφροαμερικανός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η θεωρούμενη «ήρεμη δύναμη» της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του νεώτερου (σε αντιδιαστολή με τα «γεράκια» Ντικ Τσέινι και Ντόναλντ Ράμσφελντ) στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, που όμως στιγματίστηκε με την υπόθεση των όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεϊν.
Ο Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 84 ετών από επιπλοκές του κορονοϊού.
«Ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, απεβίωσε σήμερα το πρωί εξαιτίας επιπλοκών από τη νόσο Covid-19», ανέφερε το μήνυμα της οικογένειας, όπως μετέδωσε το CNN. «Χάσαμε έναν αξιοσημείωτο και στοργικό σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν μεγάλο Αμερικάνο» αναφέρει, σημειώνοντας πως ο πρώην Υπ. Εξωτερικών ήταν πλήρως εμβολιασμένος.
Ήταν η προσωποποίηση του «Αμερικανικού ονείρου»
Ο Πάουελ ήταν ένας στρατιωτικός με διακρίσεις που γεννήθηκε στο Χάρλεμ, μεγάλωσε στο Μπρονξ, φοίτησε στο πανεπιστήμιο George Washington, πολέμησε και τραυματίστηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η ιστορία του είναι μία κλασική ιστορία ενός ανθρώπου που έζησε το αμερικανικό όνειρο. Υπηρέτησε ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας το διάστημα 1987-1989, στην κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν, ενώ αργότερα έγινε ο νεώτερος (και πρώτος Αφροαμερικανός) επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του Πρεσβύτερου και το 1991 οδήγησε τον αμερικανικό στρατό στον Πόλεμο του Κόλπου.
Το 1993 αποστρατεύθηκε με το βαθμό του στρατηγού με τέσσερα αστέρια. Εκείνο το διάστημα, η δημοτικότητά του βρισκόταν στα ύψη και για κάποιους προοριζόταν ακόμη και για να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην αυγή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (το διάστημα 2001-2005), χαράσσοντας τη νεώτερη αμερικανική εξωτερική πολιτική που διαμορφώθηκε εκείνο το διάστημα.
Οι ψεύτικες αποδείξεις που οδήγησαν στην εκστρατεία «Σοκ και Δέος»
Θεωρείτο εκπρόσωπος μίας μετριοπαθούς διακυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με το ρεύμα σκέψης των νεοσυντηρητικών συμβούλων του Τζωρτζ Μπους προεξάρχοντος του Πολ Γούλφοβιτς, καθώς και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, και του υπουργού άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.
Ωστόσο η φήμη του αμαυρώθηκε από την υπόθεση των ψεύτικων στοιχείων για τα πυρηνικά όπλα του Σαντάμ Χουσεϊν. Στις 5 Φεβρουαρίου 2003, ήταν ο Πάουελ που είχε μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιχειρώντας να αποδείξει την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Στη συνέχεια οι περισσότερες «αποδείξεις» του Πάουελ αποδείχτηκαν ψευδείς. Λίγο αργότερα, τα ξημερώματα της 20ης Μαρτίου 2003, ξεκινούσε η αμερικανική εκστρατεία «Σοκ και δέος» που κατέληξε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν και την κατοχή του Ιράκ. Η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, με τη συμμετοχή και της βρετανικής κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, χαρακτηρίστηκε αργότερα η «μητέρα όλων των λαθών».
Εσχάτως ο Κόλιν Πάουελ προσχώρησε στο Δημοκρατικό Κόμμα και στήριξε τον Τζο Μπάιντεν στις τελευταίες εκλογές στις ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενος για τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.