THEPOWERGAME
Μέτρα για την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να «θωρακίσει» τους εργαζόμενους αντλώντας όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ένας από τα βασικά «όπλα» που αναμένεται να χρησιμοποιήσει σε αυτή την δύσκολη μάχη το υπουργείο Εργασίας είναι ο θεσμός της κατάρτισης, η οποία σταματά να είναι ένα ευκαιριακό εργαλείο και αποκτά πιο ενεργό ρόλο στην στήριξη των ευάλωτων και όχι μόνο πολιτών.
Μέσω των αλλαγών που σχεδιάζονται επιχειρείται η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική προσαρμογή των εργαζομένων στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην σημερινή αγορά εργασίας λόγω της ψηφιακής μετάβασης και της πράσινης ανάπτυξης.
Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εργασίας αντλώντας χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης προωθεί μια σειρά προγραμμάτων που θα δώσει «ανάσα» σε νέους, άνεργους, γυναίκες, οδηγώντας σε αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους αλλά και σε δημιουργία ψηφιακών έργων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Οι δράσεις απλώνονται χρονικά μέχρι το 2025 και το κόστος τους συνολικά αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ. Περίπου 1 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί σε προγράμματα κατάρτισης για 500.000 πολίτες. Μέχρι το τέλος του 2022 θα ωφεληθούν 150.000 άτομα και συνολικά 500.000 έως το τέλος του 2025 για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.
Παράλληλα, θα δαπανηθούν 131 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ, σε 78.000 ωφελούμενους μέχρι το 2025. Οι δράσεις θα εστιάσουν σε δεξιότητες που ζητεί η αγορά εργασίας και για ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, προωθείται η κατάρτιση-επανακατάρτιση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, ενώ σε αυτή την προσπάθεια ενεργό ρόλο θα έχει και ο αρμόδιος οργανισμός, δηλαδή ο ΟΑΕΔ μέσω του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα με κολοσσούς, όπως η Amazon, η Google και η Cisco.
Το πλάνο εργασιών περιλαμβάνει ακόμη κατάρτιση και αναβάθμιση κέντρων του ΟΑΕΔ, ώστε οι άνεργοι να ενισχύονται προκειμένου να εντάσσονται γρηγορότερα στην αγορά εργασίας, αλλά και αξιολόγηση μονάδων κατάρτισης του οργανισμού.
Τέλος, θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση τόσο για τους παρόχους, όσο και για τους καταρτιζόμενους που ολοκληρώνουν τα προγράμματα, αλλά και ουσιαστική ενίσχυση των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας.