THEPOWERGAME
Ρόλο εισπράκτορα των δήμων, ειδικά των μικρών, προκειμένου να εισπράττονται έσοδα που σήμερα παραμένουν ανείσπρακτα ακριβώς λόγω της αδυναμίας των ΟΤΑ, πρόκειται να αναλάβει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
«Όσο πιο αδύναμος είναι ο δήμος και πιο μεγάλη η αδυναμία του να εισπράττει έσοδα, αυτό στην πραγματικότητα βλάπτει τους δημότες», τόνισε ο κ. Θ. Σκυλακάκης αναδεικνύοντας το θέμα ως ένα από τα βασικότερα στην ατζέντα των σχέσεων κυβέρνησης – δήμων το επόμενο διάστημα.
Η αναφορά του αυτή ερμηνεύτηκε και ως έμμεση πλην σαφή απάντηση σε όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο υπεύθυνος της επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, κ. Ι. Μουράτογλου: «Σύμφωνα με το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να έχει και αυξημένες δαπάνες, λόγω της αντιμετώπισης της πανδημίας. Η λύση που δίνει το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 είναι η εύκολη. Αυξάνει τα φορολογικά έσοδα ή καλύτερα τη φορολογική επιβάρυνση των δημοτών μας, κατά 188 εκατομμύρια ευρώ.
»Θα επαναλάβω μία παλιότερη απόφαση μας. Δεν υπάρχει περίπτωση οι δήμοι να μετατραπούν σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό της κεντρικής κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μοιράζει φοροελαφρύνσεις και καλά κάνει, παράλληλα όμως να απαιτεί από εμάς αύξηση του φορολογικού βάρους και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, των πολιτών. Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο, που το ξέρει πολύ καλά το υπουργείο Οικονομικών, είναι το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Περισσότερα έργα για τους δήμους από το πρόγραμμα «Τρίτσης»
Στην ομιλία του ο κ. Θ. Σκυλακάκης προανήγγειλε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει την μεταφορά ώριμων έργων των δήμων από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» που είναι σήμερα ενταγμένα, στο Ταμείο Ανάκαμψης, κίνηση με δύο στόχους:
- την ταχύτερη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς τα 31,9 δισ. που αποτελεί ο προϋπολογισμός για την Ελλάδα (επιχορηγήσεις συν δάνεια) θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί έως το 2026, στην αντίθετη περίπτωση οι πόροι χάνονται για την χώρα
- την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει στο πρόγραμμα «Τρίτσης» λόγω μεταφοράς έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση καινούργιων έργων των δήμων, άρα, στην πραγματικότητα, αύξηση των υλοποιούμενων έργων των ΟΤΑ.
Ήδη, όπως επισήμανε, στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν πολλά προγράμματα που αφορούν στους ΟΤΑ όπως αστικές αναπλάσεις στρατηγικού χαρακτήρα, αντιπλημμυρικά, έργα στους τομείς της πολιτικής προστασίας και της οδικής ασφάλειας και το «Εξοικονομώ» της Γενικής Κυβέρνησης που για τους δήμους αφορά επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στα κτίρια όσο και τον οδοφωτισμό.
Κρίσιμος ο ρόλος των δήμων στις ιδιωτικές επενδύσεις
Ο κ. Θ. Σκυλακάκης άδραξε την ευκαιρία της ομιλίας του ενώπιον του συνόλου των δημάρχων της χώρας για να καταστήσει σαφές ότι ο ρόλος τους στην υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων είναι κρίσιμος.
«Προβλέπονται ιδιωτικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης κι είναι κρίσιμο να προχωρήσουν με ταχύτητα διότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι το κλειδί για να μπορούν να γίνουν όλα τα υπόλοιπα που είπαμε», είπε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας τον ρόλο των ιδιωτικών επενδύσεων στην κάλυψη του τεράστιου επενδυτικού κενού που έχει η χώρα.
«Οι επενδυτές θέλουν να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι από την τοπική κοινωνία. Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης είστε κρίσιμοι εταίροι. Κανένας δεν πηγαίνει να επενδύσει σε μία περιοχή εάν δεν αισθάνεται ότι υπάρχει καλή σχέση με την τοπική κοινωνία. Στην αντίθετη περίπτωση θα πάει κάπου αλλού στον πλανήτη να επενδύσει», υπογράμμισε ο κ. Θ. Σκυλακάκης επισημαίνοντας ότι η απώλεια της επένδυσης δεν αντανακλά μόνο σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.