THEPOWERGAME
Σχετικά με το μείζον θέμα των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών, για την τοπική Αυτοδιοίκηση και για την ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού στους δήμους μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Αναφορικά με το θέμα των αρμοδιοτήτων, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε στα «Παραπολιτικά» : «Το θέμα των αρμοδιοτήτων είναι καταρχήν ένα μεγάλο ζήτημα, δεν είμαι σίγουρος ότι κάθε φορά είναι τόσο μπερδεμένα όσο λέγεται ότι είναι μπερδεμένα. Μπορεί να υπάρχουν επικαλύψεις, για αυτό και αυτό που είπα και στην ομιλία μου είναι, ότι η μεγάλη συζήτηση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση είναι να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος στο υπουργείο Εσωτερικών ο οποίος να έχει και την αρμοδιότητα αλλά και την διοικητική και την λειτουργική ικανότητα να ελέγχει αυτά τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων».
Αναφορικά με την κινητικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Βορίδης επισήμανε: «Επειδή έχω κάνει μια λεπτομερή ανάλυση των πέντε τελευταίων κύκλων κινητικότητας, δηλαδή μιλάμε από το 2018 μέχρι σήμερα, οι δήμοι συνολικά σε αυτούς τους πεντε κύκλους σε συνολικό προσωπικό 80 χιλιάδων εργαζομένων περίπου έχουν χάσει 232 άτομα. Τα 232 που σας λεω είναι ένας συνολικός αριθμός μπορεί όμως σε ένα δήμο να έχουν φύγει 20 άτομα και να πονάει ο δήμος αυτό είναι αλήθεια όμως σε κάποιο άλλο δήμο μπορεί να έχουνε πάει 20. 90 δήμοι έχουν από την κινητικότητα κερδίσει, κάποιοι άλλοι έχουν χάσει. Εγώ είμαι πρόθυμος να κάνω ευρύτατη συζήτηση για την κινητικότητα για να την κάνουμε πιο έξυπνη, ήδη την έχουμε κάνει αρκετά έξυπνη, να την κάνουμε ακόμα πιο έξυπνη όχι όμως αλλαγές που θα εμποδίζουν την κινητικότητα».
Για το αίτημα των δήμων για εξειδικευμένο προσωπικό, ανάφερε: «Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκηση και εκπαιδεύουμε πλέον υπαλλήλους με πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζει ο Microsoft στις ψηφιακές δεξιότητες. Το πρόγραμμά μας είναι οι 5.000 πρώτοι να εκπαιδευτούν προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση».
ΔΗΜ.: Άρα από αυτή τη δεξαμενή θα αιματοδοτηθούν και οι δήμοι.
Σωστά. Αυτά είναι προγράμματα τα οποία τρέχουν διαρκώς άρα θα πρέπει κανείς να δει πόσους πολλούς, σε ποιο βάθος , σε ποιες υπηρεσίες. Αυτό θα γίνεται δεν πρόκειται να σταματήσει , είναι συνεχής δράση του επιμορφωτική του Εθνικού κέντρου δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τα χρήματα που θα πάνε στην Τοπική Αυτοδιοικηση, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Έχουμε φτιάξει το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο έχει γνωρίσει η αυτοδιοίκηση ποτέ. Το πρόγραμμα αυτό το οποίο τρέχει το υπουργειο Εσωτερικών για μια σειρά από δράσεις, το Αν. Τρίτσης, είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ μιλάμε για 2,5 δισ και είπαμε ότι υπάρχει προοπτική να ενισχυθεί. Βέβαια η ζήτηση του προγράμματος είναι για 6,1 δισ εμείς αυτό το θεωρούμε μια πολύ σεβαστή και θεμιτή φιλοδοξία και δείχνει και τη φιλοδοξία του προγράμματος αυτό τι ότι έχει τόσο αυξημένη ζήτηση».
«Από αυτό πρέπει να δούμε πόσα έργα όντως θα αξιολογηθούν και πρέπει να περάσουν και εν συνεχεία έχουμε δύο ακόμα εργαλεία τα οποία τρέχουν παράλληλα που είναι το ΕΣΠΑ που επίσης έχει αρκετά χρήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ταμείο. Το ποσό αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση, η εκτίμηση μου είναι ότι εντέλει με τα δύο εργαλεία Ταμείο και ΕΣΠΑ συν το χρηματοδοτικό του Εσωτερικών νομίζω ότι θα φτάσουμε να καλύψουμε τη ζήτηση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή. Άλλο θέμα θα έχουμε, το θέμα της ωρίμανσης των έργων με μεγάλη ταχύτητα, αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση. Τώρα υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία μόνο που πρέπει να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με το σωστό τρόπο», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά για την κακοκαιρία και την αντιμετώπισή της, δήλωσε: «Προφανώς υπήρξαν προβλήματα στις συγκεκριμένες περιοχές γιατί υπήρχαν πάρα πολύ έντονα φαινόμενα. Είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη, μέχρι στιγμής υπάρχουν σε σημεία ζημιές. Έχουμε αναπτύξει έναν μηχανισμό αντιμετώπισης ζημιών ο οποίος τρία χρόνια πριν δεν υπήρχε τίποτα από αυτά που κάνουμε τώρα. Είναι άμεσα τα χρήματα, είναι οι αποζημιώσεις. Το πρώτο μοντέλο εκεί που δοκιμάστηκε και λειτούργησε ήταν στη μεγάλη καταστροφή του Ιανού που εκεί ουσιαστικά χτίστηκε αυτή η βασική υποδομή στήριξης του κράτους απέναντι στον κάθε πολίτη ο οποίος δέχεται αυτή την πίεση».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει βήματα μπροστά και να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, ο υπουργός απάντησε: «Δεν θέλω να μηδενίζω το σημείο το οποίο βρίσκεται και η ελληνική δημόσια διοίκηση και η τοπική αυτοδιοικηση. Δεν λεω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και θέματα, δεν είμαστε στο μηδέν. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή δυτική δημοκρατία, έχει ώριμους θεσμούς πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν στη δημόσια διοίκηση είναι προβλήματα όλων των δημοσίων διοικήσεων σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτή τη στιγμή για να καταλάβετε πόσο βελτιώνεται και πόσο αλλαζει η κατάσταση μας έχει ζητήσει η γαλλική σχολή δημόσιας διοίκησης, είναι η καλύτερη σχολή στον κόσμο, να πάμε μαζί με την ελληνική σχολή δημόσιας διοίκησης να εκπαιδεύσουμε αλβανούς δημόσιους υπαλλήλους. Εξελισσόμαστε πάρα πολύ, παραμένουν πολλά τα ζητήματα που έχουμε να λύσουμε στη δημόσια διοίκηση αλλά κάνουμε πολύ θαρραλέα και αποφασιστικά βήματα».