THEPOWERGAME
Στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη αλλά και το πώς θα στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά αναφέρθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
«Δεν είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο αυτό. Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου μετά την περίοδο των 18 μηνών της πανδημίας το ελατήριο το οικονομικό είχε συσπειρωθεί προς τα κάτω και τώρα εκτινάσσεται προς τα πάνω. Αυτό προκαλεί παγκόσμια μια έκρηξη της ζήτησης, η οποία δεν μπορεί να συνοδευθεί με την αντίστοιχη προσφορά ούτε από πρώτες ύλες ούτε από ενέργεια. Αυτό το παγκόσμιο συστημικό φαινόμενο, το οποίο εμείς θεωρούμε ότι δεν θα είναι μόνιμο, θα μας επηρεάσει μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, μέχρι την άνοιξη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Τι προτείνει η ΕΕ για την ανακούφιση των καταναλωτών
Μιλώντας για τους τρόπους αντίδρασης της ΕΕ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε: «Στο Κολλέγιο των Επιτρόπων πήραμε χθες κάποιες πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις για να βρουν λύσεις κοινές. Μέσα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, είναι στοχευμένα σε όλη την ΕΕ, να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι πιο άμεσα εκτεθειμένες στην ενεργειακή κρίση».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, μετά τα εμβόλια στην Ευρώπη αναπτύχθηκε ένα σύνδρομο αλληλεγγύης.
«Όλες οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι στα θέματα αιχμής δεν μπορεί ο καθένας να αυτοσχεδιάζει. Θα γίνει το ίδιο και στην ενέργεια».
Και όπως είπε, «την επόμενη εβδομάδα, στην Σύνοδο Κορυφής, οι πρωθυπουργοί θα ενσκήψουν όλοι μαζί σε αυτή την προβληματική. Βραχυπρόθεσμα θα πάρουν μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων, μεσομακροπρόθεσμα κοινές πρωτοβουλίες ευρωπαϊκές όπως αγορά φυσικού αερίου, αύξηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου και γιατί όχι, διαπραγμάτευση συνολική με τους προμηθευτές μας».
Να μπει τέλος στις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ με τρίτους προμηθευτές
Αναφορικά με τον κίνδυνο πολλά νοικοκυριά να μην μπορούν να πληρώσουν τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι «μέσα σε μια περίοδο που καίγεται το σπίτι δεν μπορούμε να μην κινητοποιήσουμε την πυροσβεστική».
Σχόλιο που έγινε για τις καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι πάροχοι ενέργειας αυτήν την δύσκολη από οικονομικής άποψης περίοδο.
«Πέρα από το βραχυπρόθεσμο πρέπει να αποφασίσουμε αν μας βολεύει αν η κάθε κυβέρνηση διαπραγματεύεται ατομικά τις προμήθειες από προμηθευτές τρίτων χωρών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ατομικές διαπραγματεύσεις για να μας ζορίσουν. Πρέπει η Ευρώπη να πονηρευτεί λίγο, ως συνέπεια, αυτών των κρίσεων και να πάμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα από εκεί που είμαστε».
Το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη
Όπως τόνισε, «ποτέ η Ευρώπη δεν έχει έναν ουρανό ανέφελο. Πάντοτε προκύπτει μια κρίση αναπάντεχη. Τώρα που βγαίνουμε από την πανδημική κρίση, έχουμε αυτά τα εμπόδια στην αγορά ενέργειας, τα οποία δεν είναι ανυπέρβλητα. Είναι μια κρίση συστημική. Και οι ανταγωνιστές μας από το ίδιο θέμα υποφέρουν. Εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα. Έχουμε την μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε ρυθμιστικά. Η ενέργεια σιγά σιγά γίνεται ένας τομέας κοινοτικής δράσης. Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων πιστεύω ότι θα βοηθήσει».