THEPOWERGAME
«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η αποθήκευση μειώνουν την ενεργειακή υποτέλεια της Ελλάδας» υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης στο συνέδριο του Energypress, υπενθυμίζοντας την εμπειρία της Μολδαβίας που ενημερώθηκε αυτές τις ημέρες πως από σήμερα θα λαμβάνει τις μισές ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ο κ. Περιστέρης είπε πως κάνουν λάθος όσοι αποδίδουν τη σημερινή ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές στη δήθεν βεβιασμένη πράσινη μετάβαση και στην επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. «Πώς γίνεται και όταν έχουμε υψηλό αιολικό δυναμικό οι τιμές του ηλεκτρικού πέφτουν;» αναρωτήθηκε. «Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τώρα δεν είναι πρωτόγνωρη. Ενεργειακή κρίση πολύ ισχυρή είχαμε και το 1970 και το 1980 και το 1990 και αυτές δεν οφείλονταν στην πράσινη μετάβαση. Δεν φταίει η πράσινη μετάβαση για τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου στη Μολδαβία».
Ο ίδιος ζήτησε να μη γίνουν βιαστικές κινήσεις «αφαίμαξης του ΕΛΑΠΕ» του ειδικού λογαριασμού μέσω των οποίων πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ. Η κυβέρνηση αναζητεί πόρους για τη στήριξη των καταναλωτών λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «η κλιματική καταστροφή είναι επί θύραις και οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι μεσογειακές όπως η Ελλάδα. Εμάς μας έχει προικίσει ο θεός με πόρους για παραγωγή ΑΠΕ, με πολύ ήλιο, πολύ αέρα και αρκετό υδατικό δυναμικό και δυνατότητα μεγάλης αποθήκευσης. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην κάνουμε τα λάθη που κάνουμε οκτώ χρόνια. Να μην κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Να ενισχύσουμε διείσδυση ΑΠΕ με πραγματικά σοβαρή πολιτική βούληση και τη μεγάλη αποθήκευση ενέργειας, είτε λέγεται ηλεκτρισμός, είτε φυσικό αέριο για τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε κάνει κάτι».
«Η αποθήκευση που έχουμε αγνοήσει για μια δεκαετία θα μπορούσε να έχει μειώσει δραματικά το κόστος» είπε ο κ. Περιστέρης. «Μόνο η χρήση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου της Καβάλας θα προσέφερε ετήσιο οικονομικό όφελος 120 εκατ. με τις τιμές του καλοκαιριού και με τις σημερινές τιμές όφελος πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Πότε αυτή η αποθήκη θα λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή; Νομίζω πως πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα».
Πρόσθεσε πως από τις τεχνολογίες αποθήκευσης στην ηλεκτρική ενέργεια, η αντλησιοταμίευση παρέχει δυνατότητες που δεν μπορούν να προσφέρουν οι μπαταρίες επικαλούμενος εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών. «Η αντλησιοταμίευση προσφέρει αρκετά οφέλη στην εγχώρια οικονομία γιατί έχει μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο και άλλα μέρη που παράγονται στην Ελλάδα ενώ η μπαταρία έρχεται από την Ασία και τοποθετείται» τόνισε. Υπενθύμισε πως υπάρχουν ήδη δύο αντλητικοί σταθμοί (Σώματα και Συκιά) από την ΔΕΗ που όταν εγκριθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση θα μπουν σε λειτουργία με εκατοντάδες εκατομμύρια όφελος στον καταναλωτή, μαζί με τη μονάδα αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας που προωθεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ο κ. Περιστέρης τόνισε πως οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε υποκινητές αντιδράσεων κυρίως κατά των αιολικών πάρκων. «Δεν πρέπει να αγκαλιάζονται για λόγους προσωρινής ψηφοθηρίας τέτοιες κινήσεις. Τις ίδιες συστάσεις πρέπει να κάνουμε και προς περιφερειάρχες και δημοτικά συμβούλια, κ.α.». Παραδέχθηκε πως μεταξύ των αντιδρώντων «υπάρχουν και σοβαρές φωνές που έχουν απόψεις κατά των ανεμογεννητριών». Για παράδειγμα, όσοι αντιδρούν στην εγκατάσταση μεγάλους μεγέθους και αριθμού ανεμογεννητριών στα νησιά. Ωστόσο θεωρεί πως δεν είναι λύση η άποψη πως δεν πρέπει να εγκατασταθούν καθόλου αιολικά πάρκα στα νησιά. Τα αιολικά πάρκα «πρέπει να μπουν εκεί που γίνεται η μικρότερη ζημιά. Δεν μπορούμε να λέμε πως στηρίζουμε την αιολική ενέργεια αλλά να μην την βλέπουμε. Κάποιος θα την βλέπει».
Οι ΑΠΕ φέρνουν μείωση του κόστους που πάει στον καταναλωτή, είπε ο κ. Περιστέρης, ενώ δημιουργεί θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού. Η ευημερία διαχέεται σε όλους τους κλάδους». Κατέληξε πως «κάποιοι υποστηρίζουν πως οι ΑΠΕ και η πράσινη μετάβαση δυσχεραίνει το έργο της βιομηχανίας όταν όλοι οι μεγάλοι καταναλωτές τρέχουν να βρουν ενέργεια από ΑΠΕ. Ήδη οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσφέρουν διμερείς συμβάσεις (PPA)».