THEPOWERGAME
Κοντά στα ιστορικά υψηλά της βρίσκεται η τιμή της φέτας καθώς περνούν αυτό το διάστημα οι αυξήσεις που ζήτησαν από τα σούπερ μάρκετ οι τυροκομικές μονάδες της χώρας.
Πλέον η τιμή διαμορφώνεται πέριξ των 9 ευρώ με εκπροσώπους του κλάδου, με τους οποίους συνομίλησε το powergame κατά την διάρκεια της Anuga στην Κολωνία, να μην αποκλείουν η τιμή να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 10 ευρώ αν συνεχιστεί η αύξηση της ζήτησης και η έλλειψη ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος.
Η εξαφάνιση της «φέτας»
Στους παράγοντες που ισχύουν για τα υπόλοιπα προϊόντα που έχουν πάρει την ανιούσα ή θα την πάρουν σύντομα στο ράφι των σούπερ μάρκετ, όπως είναι η αύξηση στο κόστος ενέργειας και υλικών συσκευασίας, στην φέτα θα πρέπει να προστεθούν αρκετοί ακόμη.
Ο βασικότερος έχει να κάνει με την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης από 0,60 ευρώ το λίτρο που ήταν πριν από ένα περίπου χρόνο– τιμές απαγορευτικές για τους παραγωγούς που οδήγησαν και στην έξοδο αρκετών από αυτούς από το επάγγελμα – στα 0,90 ευρώ πριν από μερικούς μήνες και πλέον στα 1,20 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος φθάνει έως και το 1,5 ευρώ από τυροκόμους που προσπαθούν να μην εκτεθούν σε παραγγελίες που έχουν κλείσει.
Τι οδήγησε σε αυτή την αύξηση. Πρώτον, άνοδος της ζήτησης από το εξωτερικό την τελευταία διετία (lockdown, feta-pasta), δεύτερον η μείωση της παραγωγής, τρίτον η αύξηση στις τιμές ζωοτροφών και τέλος η μείωση της νοθευμένης ή και σε αρκετές περιπτώσεις βαπτισμένης φέτας χωρίς καθόλου αιγοπρόβειο γάλα.
Συγκεκριμένα τα δύο κρούσματα που είχαμε σε Γερμανία και Σουηδία αφαίρεσαν ένα μεγάλο μέρος παραποιημένων προϊόντων που κατευθύνονταν σε αγορές του εξωτερικού καθώς έκοψαν και τα φτερά και άλλων παικτών της αγοράς που κατέφευγαν σε αντίστοιχες πρακτικές και πλέον καλούνται να χτυπήσουν ξανά την πόρτα των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
Αυξήσεις 15%
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν αρκετοί τυροκόμοι στο powergame.gr ήδη έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων προς τα ελληνικά σούπερ μάρκετ που κινούνται στα επίπεδα μεταξύ 10 -15% τονίζοντας ότι έχουν απορροφήσει μέρος της αύξησης από πέρυσι έως φέτος που φθάνει στο 25%.
Δεν αποκλείουν ότι μπορεί να καταφύγουν και σε περαιτέρω αυξήσεις, ακόμη και πριν το τέλος του χρόνου, εάν οι συνθήκες συνεχίσουν να είναι επιβαρυντικές. Ως προς το τελευταίο γίνεται αναφορά στο ενεργειακό κόστος που έχει φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και για τον συγκεκριμένο κλάδο.
Αντίστοιχες αυξήσεις αναμένονται και στα κίτρινα ελληνικά τυριά που έχουν βασικό συστατικό τους το αιγοπρόβειο γάλα με τις τιμές να φθάνουν στα 13-14 ευρώ το κιλό από 11 ευρώ που ήταν πριν από έναν περίπου χρόνο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τιμές στα ελληνικά τυροκομικά έχουν και στο παρελθόν παρουσιαστεί αντίστοιχες αυξήσεις όμως οι τιμές μετά από ένα διάστημα υποχωρούσαν.
Πλέον είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει πτωτική τάση εξαιτίας δύο βασικών παραγόντων, της συνεχής αύξησης της ζήτησης από το εξωτερικό και της μείωσης της ελληνικής παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.