THEPOWERGAME
Η Ρωσία είδε τα έσοδά της να εκτοξεύονται μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2021 από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς αυτά αυξήθηκαν κατά 70% σε σύγκριση με το 2020 με μάλιστα τα κέρδη να φτάνουν τα 50 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch. Συγκεκριμένα, η ετήσια αύξηση για το 2021 θα φτάσει τα 9 τρισ. ρούβλια, (125 δισ. δολάρια) εξαιτίας των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
«Πρόκειται για 50 δισ. δολάρια περισσότερα από το 2020 και περίπου 40 δισ. δολάρια περισσότερα απ’ ό,τι θα μπορούσαν να ήταν εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας στην αρχή του έτους», ανέφερε αναλυτής του οίκου. Τότε αναμενόταν ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θα ήταν στα 45 δολ. το βαρέλι και η τιμή εξαγωγής του φυσικού αερίου στα 200 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα.
Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2021 «πιθανότατα θα ξεπεράσουν ελαφρώς το επίπεδο του 2019», όταν είχαν ανέλθει σε περίπου 120 δισ. δολάρια.
Η εκτίμηση για το επίπεδο των ρωσικών εσόδων από την πώληση υδρογονανθράκων για το 2021 λαμβάνει στα υπόψη το μέσο ετήσιο επίπεδο της τιμής του πετρελαίου Brent στα 70 δολάρια το βαρέλι (έναντι 43 δολαρίων το βαρέλι το 2020) και τη μέση ετήσια τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου της Gazprom στα 320 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα (σε σύγκριση με 143 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα το 2020).
Ο αναλυτής σημειώνει ότι η αύξηση των ρωσικών κρατικών εσόδων θα εξακολουθήσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από την εξόρυξη και εξαγωγή πετρελαίου και πετρελαιοειδών – περίπου το 75-80% της συνολικής αύξησης των εσόδων.
«Η συνεισφορά του φυσικού αερίου, παρά την εκρηκτική αύξηση των τιμών, θα είναι πιο μέτρια – περίπου 20-25%. Στο συνολικό όγκο των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το μερίδιο του φυσικού αερίου θα παραμείνει περίπου στο 20%, δηλαδή τα έσοδα θα συνεχίσουν να εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις τιμές του πετρελαίου σε σχέση με τις τιμές του φυσικού αερίου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών φυσικού αερίου συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που παράγεται στη Ρωσία καταναλώνεται εγχώρια.