THEPOWERGAME
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι παίκτες των αγορών ενέργειας, καθώς οι εξελίξεις σε διαφορετικά ταμπλό πυροδοτούν το ένα ρεκόρ μετά το ρεκόρ στις τιμές των εμπορευμάτων. Οι μεγάλες πλημμύρες στην επαρχία Σανξί, δηλαδή εκεί όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη παραγωγή άνθρακα στην Κίνα, οδήγησαν τη Δευτέρα σε νέο ρεκόρ τις εγχώριες τιμές, καθώς εννέα ορυχεία σταμάτησαν τη λειτουργία τους από τα ορμητικά νερά.
Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ τα 83 δολάρια, αντίστοιχα, καθώς υπερίσχυσαν ξανά οι φόβοι για μια μεγάλη ανεπάρκεια της προσφοράς σε φυσικό αέριο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία μέσα στο χειμώνα. Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στον μαύρο χρυσό επειδή η μεγάλη κατανάλωση φυσικού αερίου από την Ασία και η μεγάλη μείωση των ροών από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δεν επιτρέπουν στις αγορές να βρουν τις ισορροπίες τους μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Εκτόξευση κατά 30% της τιμής του αργού από τον Αύγουστο
Η Σαουδική Αραβία υπολογίζει πως η έλλειψη φυσικού αερίου έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο κατά 500.000 βαρέλια, σε ημερήσια βάση. Από τα μέσα Αυγούστου, η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έχει αυξηθεί κατά 30%, ενώ η απόφαση του ΟΠΕΚ+, όπου συμμετέχει και η Ρωσία, να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια θεωρείται πως δεν επαρκεί να καλυφθούν οι ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας. Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και έτσι ορισμένες κυβερνήσεις θέτουν στο περιθώριο τη φιλόδοξη ατζέντα τους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Μόλις λίγες ημέρες πριν το Πεκίνο είχε δώσει εντολή στις μονάδες παραγωγής άνθρακα να αυξήσουν την παραγωγή τους για να αναπληρωθεί το μεγάλο έλλειμμα στην τροφοδότηση της οικονομίας με ηλεκτρική ενέργεια. Όμως οι μεγάλες πλημμύρες στην επαρχία Σανξί οδήγησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του άνθρακα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Τσεντσόου σε άνοδο 11,6% τη Δευτέρα, προσεγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό της τάξεως των 218,74 δολαρίων τον τόνο.
Φόβοι για τις επιπτώσεις του ράλι
Αναλυτές της αγοράς εκφράζουν πια φόβους για τις επιπτώσεις αυτού του ασύλληπτου ράλι στις τιμές ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία, με την Κίνα, όπου χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας μεταποίησης, να βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Στις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος και τους περιορισμούς στην ηλεκτροδότηση αποδόθηκε εν μέρει η υποχώρηση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) στον μεταποιητικό κλάδο τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020.