THEPOWERGAME
Έβγαλαν τα κομπιουτεράκια στο ΥΠΟΙΚ
-Στο υπουργείο Οικονομικών κρατάνε πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών μετά την παγκόσμια συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει προ πολλού πυρετώδεις υπολογισμούς για το πόσα θα μπορούσαν να μπουν στα κρατικά ταμεία, από την εν Ελλάδι απόδοση φόρων από τον τζίρο των πολυεθνικών. Αν η συμφωνία τεθεί σε εφαρμογή το 2023, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαμογελούν με νόημα: «επιτέλους ήρθε η ώρα να πάρουμε λίγο από το αίμα μας πίσω»….
Χάθηκαν έσοδα 6 δισ. ευρώ
-Μια ακόμα έκθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύει τις δυσλειτουργίες και τα «κενά» του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Στα καθ’ ημάς, το πρόβλημα είναι γνωστό και φαίνεται ότι επιδεινώθηκε τους μήνες της πανδημίας, όταν η έκδοση αποδείξεων και η απόδοση του ΦΠΑ αποτέλεσαν πρόκληση για τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν- με βάση και τα στοιχεία των ελληνικών αρχών- είναι ότι το ποσοστό συμμόρφωσης έπεσε στο 68%, ενώ η «τρύπα», δηλαδή η διαφορά δυνητικών εσόδων και εισπράξεων, άνοιξε γύρω στα 6 δισ. ευρώ. Και για όσους αρέσκονται σε… βαθμολογίες, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Ρουμανία…
Νέος γύρος ανατιμήσεων
Εβδομάδα, που πιθανότατα θα δούμε νέο γύρο ανατιμήσεων στα ράφια των super markets και στις συναλλαγές της καθημερινότητας, ξεκινά σήμερα. Οι άνθρωποι της εστίασης διαμαρτύρονται- και δικαίως- για αύξηση στο κόστος κρεάτων, οπωροκηπευτικών, τυριών, ζαχαρωδών και φυσικά της ενέργειας, που συνολικά ξεπερνά το 15%, ενώ οι ποσότητες από την αποθεματοποίηση καφέ, σιταριού, ρυζιού με τις παλιές τιμές βαίνουν προς το τέλος τους. Ήδη, άνθρωποι της αγοράς μιλάνε για «πυρετό» αναζήτησης σκληρού σιταριού έστω με τις σημερινές, υψηλές τιμές, με αποτέλεσμα η περιορισμένη προσφορά παγκοσμίως να εγείρει κινδύνους ακόμα και για ελλείψεις την Άνοιξη…
!Με ενδιαφέρον αναμένουμε την ανταπόκριση των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος να βάλουν «πλάτη», σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει το ποσοστό της κρατικής επιδότησης. Η έκπτωση της ΔΕΗ φτάνει, πλέον, στο 42% για μηνιαίες καταναλώσεις ως 600 kWh….
Όλα για τις οπτικές ίνες
-Φαίνεται ότι γρήγορα θα προκληθεί μια επιταχυνόμενη ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στη χώρα. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην «αποχαλκοποίηση» που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Σύμφωνα δε με τον αρμόδιο υφυπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο, σύντομα θα ξεκινήσει η νέα πρωτοβουλία Fiber Readiness, που θα ρίξει 163 εκατ. ευρώ για να φέρει τις οπτικές ίνες, από το δρόμο στα διαμερίσματα των οικοδομών.
-Εκτιμάται ότι πάνω από 100.000 κτίρια θα αποκτήσουν τη «διακλάδωση» της οπτικής ίνας που σήμερα στερούνται σχεδόν το σύνολο των κτιρίων της χώρας. Φτάνει αυτό; Σίγουρα όχι σε μια χώρα με πάνω από 2 εκατ. κτίρια. Και γι’ αυτό εκτιμάται ότι το Fiber Readiness, όπως και το Superfast Broadband θα καταστούν sequels με δεύτερο, τρίτο κύκλο κ.ο.κ. Χρήματα πλέον υπάρχουν, όπως επίσης και η πολιτική βούληση για την «αποχαλκοποίηση» της χώρας, η οποία διατηρήθηκε επί μακρόν χάρις κυρίως στις μεθοδεύσεις του ΟΤΕ.
Το μεγαλύτερο έργο οδοφωτισμού
-Στις 9 Νοεμβρίου υποβάλλονται οι προσφορές στο μεγαλύτερο έργο οδοφωτισμού που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα στη χώρα, προϋπολογισμού 53,6 εκατ. ευρώ και αναμένεται συνωστισμός υποψηφίων. Πρόκειται για την εγκατάσταση και συντήρηση 43.678 νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED καθώς και συστήματος τηλεδιαχείρισης στον δήμο Αθηναίων. Η δημοτική αρχή προτίμησε τελικά την παραδοσιακή εργολαβία και όχι τη Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή τη Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) για την υλοποίηση του έργου οδοφωτισμού. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει, πάντως, να λειτουργεί και να συντηρεί το δίκτυο οδοφωτισμού για δέκα χρόνια.
Πέφτουν οι μάσκες
Δεν είναι χαρούμενοι όλοι οι επιχειρηματίες από όσους επένδυσαν στις μάσκες για τον κορονοϊό στη χώρα μας. Το ρίσκο που πήραν φαίνεται να μην τους βγήκε, καθώς μπορεί η κατανάλωση να συνεχίζεται για ένα και πλέον χρόνο από τότε που υλοποίησαν την επένδυση, όμως οι τιμές που διατίθενται στην αγορά δεν έχουν καμία σχέση με τους προϋπολογισμούς που έκαναν.
Ακριβό μου iPhone
-Θυμόσαστε τις εποχές που πριν λίγα σχετικά χρόνια το πιο ακριβό μοντέλο iPhone έσπαγε το φράγμα των 1.000 ευρώ; Ώρα να τις ξεχάσετε. Πλέον όλη η σειρά iPhone 13 Pro και Pro Max ξεκινάει από 1.229 ευρώ και φθάνει στα 2.000 ευρώ. Από ότι μαθαίνουμε από τους εμπορικούς συνεργάτες, καθώς μόλις ξεκίνησε η περίοδος προπαραγγελίας, η ζήτηση μπορεί να μην φθάνει τα επίπεδα υστερίας που κάποτε είχαμε όμως παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.
Το κόστος των τηλεπικοινωνιών
-Έρχονται σε λίγες ημέρες τα στοιχεία της ΕΕΤΤ για το κόστος της κινητής τηλεφωνίας (και όχι μόνον). Το συμπέρασμα θα είναι ότι η χώρα έχει σύγχρονα δίκτυα στην κινητή, αλλά με «αλμυρές» χρεώσεις, και λιγότερα σύγχρονα δίκτυα στην σταθερή στα οποία ωστόσο εφαρμόζονται χαμηλές χρεώσεις. Τα στοιχεία της κινητής θα προέλθουν από τη μελέτη της γερμανικής εταιρείας Tarrifica και θα δείξουν αυτό που γνωρίζει όλο ο κόσμος: ότι το κόστος του mobile internet είναι μεν ακριβό, αλλά όχι το πιο ακριβό στην Ευρώπη -ένα αφήγημα που καλλιέργησαν ορισμένοι στη χώρα, σε μια προσπάθεια «εκμηδενισμού» της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση του κόστους των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.
-Επίσης η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναμένεται να παρουσιάσει και τα στοιχεία της σταθερής τηλεφωνίας από την εταιρεία iDate. Εκεί το κόστος χρήσης θεωρείται χαμηλό, αλλά οι χρήστες κάνουν μεγάλη χρήση γραμμών χαμηλών επιδόσεων -κυρίως χαλκού και τεχνολογίας ADSL. Ωστόσο η εικόνα αυτή αλλάζει γρήγορα καθώς εισέρχονται δυναμικά οι τεχνολογίες VDSL/Vectoring, αλλά και αναπτύσσονται νέες συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Ειδικά τώρα που «τρίτοι» βλέπουν τη συγκεκριμένη αγορά (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ κ.ά.), οι παραδοσιακοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αρχίζουν να γίνονται περισσότερο κινητικοί.