THEPOWERGAME
Έπειτα από τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας στον κλάδο του πολιτισμού με τη φιλοξενία ελληνικών θησαυρών στο μουσείο του Λούβρου, και σε συνέχεια της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών, το μότο «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία» περνά τώρα δυναμικά και στον τουρισμό.
Αυτό ήταν το βασικότερο μήνυμα από την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στο Παρίσι, με αφορμή τη διεθνή τουριστική έκθεση Top Resa συνοδευόμενος από τον ΓΓ του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.
Οι «καυτές» προβλέψεις για τη νέα χρονιά
Έπειτα από σειρά επαφών που είχαν οι δύο άνδρες με ανθρώπους του Τουρισμού της Γαλλίας καθώς και με τον υπουργό Τουρισμού της Γαλλίας Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, οι εκτιμήσεις για την επόμενη σεζόν, 2022-2023 όχι μόνο δείχνουν τα επίπεδα του 2019 αλλά και πιθανότατα ρεκόρ επισκεψιμότητας από Γάλλους τουρίστες. Την ίδια πρόβλεψη κάνουν και οι μεγάλοι touroperator της Γαλλίας όσον αφορά τις πρώτες προτιμήσεις για τις διακοπές του 2022.
Βασικός στόχος του Β. Κικίλια είναι να αυξηθούν οι ροές Γάλλων επισκεπτών στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ενισχύοντας έτσι τον citybreak τουρισμό σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη για την οποία σχεδιάζονται ειδικές στρατηγικές προβολής καθώς και νέα δρομολόγια απευθείας πτήσεων από την Γαλλία.
Επιπλέον, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό Γάλλων τουριστών εκφράζει την προτίμησή του για την Ελλάδα όσον αφορά στον εναλλακτικό τουρισμό ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού θα ενισχύσει την προβολή της χώρας μας όσον αφορά στον αλπινισμό, την κατάδυση, την γαστρονομία και τον οινοτουρισμό.
Στόχος είναι να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση των κατηγοριών αυτών με μεγάλη έμφαση να δίνεται στην ανάπτυξη των ελληνικών οινοποιείων που μπορούν να αποτελέσουν τον νέο παράγοντα επανασύστασης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος πέρα από το μοντέλο ήλιος και θάλασσα.
Για το καλοκαίρι του 2022, πέρα από τις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Αττική αναμένεται αύξηση της επισκεψιμότητας από Γάλλους στη Σκιάθο, ως αποτέλεσμα της νέας συμφωνίας του υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας με την αεροπορική εταιρεία Transavia με την προσθήκη του αιγαιοπελαγίτικου νησιού ως νέου προορισμού του ολλανδικού αερομεταφορέα χαμηλού κόστους, που λειτουργεί ως ανεξάρτητο μέλος της AirFrance-KLM.
Γαλλία, ένας βασικός παίκτης του ελληνικού τουρισμού
Αξίζει να αναφέρουμε πως το μερίδιο αγοράς της γαλλικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό το 2019 ήταν 4,9%, ενώ την περίοδο 2017-2019 ο εισερχόμενος τουρισμός από την Γαλλία κατέγραψε αύξηση κατά +8,6%.
Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) καταγράφηκαν 12.946 χιλιάδες διανυκτερεύσεις Γάλλων τουριστών με αύξηση 5,5% σε σύγκριση με το 2017. Οι δε εισπράξεις από την Γαλλία άγγιξαν το 2019 τα 1.090 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 9,6% σε σχέση με το 2017.
Ακόμη όμως και στην περίοδο του 2020 και το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19 η Γαλλία βρέθηκε στην τρίτη θέση ως προς τα έσοδα και τις διανυκτερεύσεις και στην τέταρτη ως προς τον αριθμό των επισκέψεων του εισερχομένου τουρισμού της Ελλάδας.