THEPOWERGAME
Στην υπογραφή της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για τον ελάχιστο παγκοσμιο εταιρικό φόρο ύψους 15% θα προχωρήσει η Ιρλανδία, εγκαταλείποντας τον εταιρικό φόρο 12,5% που την καθιστούσε επί χρόνια έναν εξαιρετικά ευνοϊκό προορισμό για πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Το νέο πλαίσιο εντάσσεται στις συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για εναρμόνιση των φορολογικών κανόνων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων, που προωθείται τους τελευταίους μήνες με τις «ευλογίες» των G7 και G20.
Η Ιρλανδία αρνούταν με σθένος επί μακρόν να συνταχθεί με το νέο προτεινόμενο πλαίσιο, καθώς το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της χώρας την καθιστούσε επί δεκαετίες ελκυστικό προορισμό για πολλές μεγάλες επιχειρήσεις που τη χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές τους.
«Εισερχόμενοι σε αυτή τη συμφωνία, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν 140 χώρες που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και πολλές από αυτές έπρεπε να κάνουν συμβιβασμούς», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόναχιου.
«Πιστεύω όμως επίσης ότι η συμφωνία την οποία συμφώνησε να υπογράψει η κυβέρνηση είναι ισορροπημένη και συνιστά έναν δίκαιο συμβιβασμό που αντανακλά τα συμφέροντα και τις προτάσεις πολλών χωρών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις», συνέχισε ο κ. Ντόναχιου.
Η συμφωνία αυτή υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στο Δουβλίνο 800 εκατ. ώς και 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με το CNBC, οι Ιρλανδοί δεν συμβιβάστηκαν να υπογράψουν δίχως ανταλλάγματα, καθώς υπήρξε τροποποίηση της αναφοράς για «φόρο τουλάχιστον 15%», σε «φόρο που ανέρχεται στο 15%» και ο οποίος δεν προβλέπεται να αυξηθεί, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισαν το δικαίωμα να διατηρήσουν ευνοϊκότερη φορολόγηση για μικρότερες επιχειρήσεις.