THEPOWERGAME
Ο μεγαλύτερος λιανέμπορος στον κόσμο η Amazon που γιγαντώθηκε και δημιούργησε την αυτοκρατορία της ως ένα υπερ-ηλεκτρονικό κατάστημα αποφάσισε να «αποσυνδέσει» τους καταναλωτές της Μεγάλης Βρετανίας και να τους πείσει να επισκεφθούν ένα ακόμη φυσικό της κατάστημα, το πρώτο στην Ευρώπη.
Το κατάστημα, στο εμπορικό κέντρο Bluewater στο Κέντ, είναι το πρώτο, εκτός ΗΠΑ, κατάστημα Amazon 4 αστέρων, το οποίο θα προσφέρει προϊόντα που έχουν λάβει τουλάχιστον 4 στα 5 αστέρια στον ιστότοπό της. Η γκάμα των προϊόντων θα αλλάζει τακτικά, και θα προσφέρει από βιβλία, ηλεκτρονικά, παιχνίδια, και είδη για το σπίτι. Ο Andy Jones, διευθυντής του Amazon 4 αστέρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε πως το μοντέλο λειτούργησε πολύ καλά σε εμπορικά κέντρα στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως η Amazon απασχολεί 55.000 υπαλλήλους στη Μεγάλη Βρετανία, με 22.000 από αυτούς να προσλαμβάνονται εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Στο στόχαστρο για GDPR και εργατικά
Την ίδια στιγμή, ο κολοσσός βρίσκεται στην πρώτη θέση των εταιρειών στις παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ. Τον Ιούλιο, η αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή του Λουξεμβούργου επέβαλε στον ευρωπαϊκό κλάδο της τεχνολογικής εταιρείας ογκώδες πρόστιμο, ύψους 886 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη «μη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές επεξεργασίας δεδομένων» σύμφωνα με τον GDPR.
Στις ΗΠΑ, ο λιανεμπορικός κολοσσός, ο οποίος έχει εξασφαλίσει τη φετινή χρονιά φορολογικά κίνητρα ύψους 650 εκατ. δολαρίων για επενδύσεις, έχει προσελκύσει δριμεία κριτική για την στάση του απέναντι στους εργαζόμενους. Για αυτό, αποφάσισε να αυξήσει στις ΗΠΑ το κατώτατο ωρομίσθιο της σε πάνω από 18 δολάρια και να τριπλασιάσει τα μπόνους που δίνονται στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στα 3.000 δολάρια. Απώτερος στόχος του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου είναι να προσελκύσει πάνω από 125.000 άτομα για να εργαστούν στις μονάδες αποθήκευσης και μεταφορών, δίνοντας κίνητρα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανεπάρκειες σε εργατικό δυναμικό.