THEPOWERGAME
Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες στο εξής σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και αφορούν επιπλέον ελευθερίες.
Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.
Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορονοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή. Ο στόχος είναι, οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αναφερόμενος τις αποφάσεις της επιτροπής ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι «η επιτροπή γνωμοδοτεί και σεβόμαστε τους επιστήμονες οι οποίοι μετέχουν σε αυτήν. Θα μας δίνει τις συμβουλές της οπότε το ζητήσουμε».
Επιπλέον ελευθερίες για τους εμβολιασμένους
«Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα» τόνισε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.
Όσον αφορά τους μικτούς χώρους διασκέδασης θα ισχύουν ως έχουν οι περιορισμοί εξήγησε ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ για 15 ημέρες και θα ξανασταθμιστούν στην πορεία ώστε να απλοποιηθούν και να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι οδηγίες προς τους πολίτες.
Επίσης έγινε γνωστό ότι όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.
«Όπου παραμένουν οι περιορισμοί παραμένουν για να μας προστατέψουν όλους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι πλέον είμαστε σε θέση να πάρουμε τέτοια μέτρα που θα οδηγήσουν στην κανονικότητα.
Γκάγκα: Στόχος να πάρουμε τη ζωή μας πίσω
Στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να προχωρήσουμε σιγά-σιγά προς την κανονικότητα, με ασφάλεια προσέχοντας ό ένας τον άλλον, ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
Προέτρεψε όλους να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λίγες νοσηλείες και μικρή ανάγκη για ΜΕΘ. Έφερε ως παράδειγμα την 4η ΥΠΕ, η οποία είναι στο “κόκκινο”, λέγοντας ότι αυτή τι στιγμή 225 ασθενείς νοσηλεύονται με covid-19 και 55 σε ΜΕΘ και μόνο 2 είναι εμβολιασμένοι.
«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά πραγματικά ζητάμε από όλους να εμβολιαστούν» τόνισε και επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες, αντίθετα η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά. Ανέφερε μάλιστα ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχασε τη μάχη για τη ζωή νεαρός, σημειώνονττας «δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους, είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό».
Η κ. Γκάγκα προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι λιγότεροι οι θάνατοι, λιγότερη η ταλαιπωρία.
Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που δέχεται κοντά δύο χρόνια το σύστημα υγείας, η οποία είναι «έντονη, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα» και ζήτησε από όλους να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας.
Επισήμανε ότι το υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί για «να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία», αλλά είναι σημαντικό να μην έχουμε αυτά τα πάρα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρυσι.
«Με αυτές τις συνθήκες η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη και επίσης, να θυμόμαστε ότι πέρα από τους ανθρώπους με κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς που πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον τόσο καλύτερα θα είναι», κατέληξε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.