THEPOWERGAME
Στον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, κατέθεσε η Μητρόπολη Ζακύνθου το σχέδιό της για αξιοποίηση της περιοχής γύρω από τη γνωστή παραλία «Ναυάγιο», η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο διαμάχης με επενδυτές από το Κατάρ, αλλά και νομοθετικών ρυθμίσεων που είχαν ατυχή κατάληξη. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Κικίλια, ο πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου (νυν Δωδώνης) και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της μονής Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών Χρυσόστομος επανήλθε στο σχέδιο.
Ο κ. Χρυσόστομος ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν στην πολύκροτη συμφωνία, την Μεγάλη Πέμπτη του 2014, για πώληση έκτασης 14.500 στρεμμάτων στην εταιρεία Pimana, συμφερόντων μελών της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ. Αυτές τις ημέρες αναμένονται εξελίξεις για το ποινικό σκέλος της συγκεκριμένης υπόθεσης, ενώ συνεχίζεται και η δικαστική διαμάχη για το αστικό μέρος.
Το σχέδιο της Μητρόπολης Ζακύνθου
Η Μητρόπολη Ζακύνθου έχει παρουσιάσει από το 2019 σχέδιο που προβλέπει την αξιοποίηση έκτασης 30 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της μονής Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, για τη δημιουργία θεματικού πάρκου με θέα στο «Ναυάγιο». Η Μητρόπολη επικαλείται σειρά δικαστικών αποφάσεων για την ιδιοκτησία της έκτασης των 30 στρεμμάτων στο πλάτωμα του «Ναυαγίου», η οποία μάλιστα εξαιρείται από το επίμαχο συμβόλαιο για τα υπόλοιπα 14.500 στρέμματα που απέκτησε η Pimana στη Ζάκυνθο.
Η μελέτη έχει στόχο «την ένωση όλων των σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, δηλαδή την σύνδεση μέσω περιπατητικής διαδρομής της Μονής με τα ερείπια της Μονής Αγίων Πάντων, με την σπηλιά του Αγίου Γερασίμου και φυσικά το Ναυάγιο». Έρχεται ως απάντηση στο σχέδιο που προωθούσε ο τέως υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης για τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας, της «Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ», που θα αναλάμβανε να αναβαθμίσει την περιοχή.
Η Μητρόπολη Ζακύνθου από την πρώτη στιγμή υποστήριζε πως το σχέδιο του κ. Θεοχάρη εξυπηρετούσε τους ιδιοκτήτες της Pimana. Στο υπουργείο απαντούσαν τότε πως ο νέος φορέας θα ασχολείται αποκλειστικά με τη δημόσια γη, δηλαδή τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας, χωρίς να εμπλέκεται στη δικαστική διαμάχη μεταξύ Μητρόπολης Ζακύνθου και επενδυτών για τις παρακείμενες εκτάσεις.
Πάντως, η διαβούλευση για το επίμαχο σχέδιο νόμου ολοκληρώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου αλλά ουδέποτε κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Οι αντίπαλοι του τέως υπουργού Τουρισμού τονίζουν πως η ρύθμιση δεν προχώρησε γιατί «ήταν προβληματική αφού ούτε ζώνη αιγιαλού, ούτε ζώνη παραλίας, υπήρξε στην περιοχή άνωθεν του Ναυαγίου», ενώ αφορούσε εκτάσεις που ανήκουν από το 1535 στη μονή Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών.
Η δικαστική διαμάχη
Όσο για τη δικαστική εξέλιξη που αφορά στο συμβόλαιο αγοράς των 14.500 στρεμμάτων από την Pimana, πριν από ενάμιση χρόνο υπήρξε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που επέστρεψε την υπόθεση στην ανακρίτρια Διαφθοράς. Σύμφωνα με το βούλευμα, η τεράστια έκταση που πωλήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη του 2014 δεν ανήκε στον Γ. Χάρο που εμφανίζεται ως πωλητής στο επίμαχο συμβόλαιο. Παράλληλα, το δικαστήριο ζητεί από την ανακρίτρια να προσθέσει άλλες τέσσερις κατηγορίες σε εννέα πρόσωπα που φέρονται πως είχαν συμμετοχή στην αγοραπωλησία την Μεγάλη Εβδομάδα του 2014. Για το αστικό μέρος της υπόθεσης της αγοραπωλησίας, υπήρξαν αλλαγές προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο της Pimana ενώ οι ιδιοκτήτες της τελευταίας εξακολουθούν να αναζητούν διευθέτηση.