THEPOWERGAME
Οι Αποκεντρωμένοι Αυτόνομοι Οργανισμοί (Decentralized Autonomous Organizations – DAOs) είναι το νέο δημιούργημα του ψηφιακού κόσμου που ακούγεται τελευταία. Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, ένας αποκεντρωμένος αυτόνομος οργανισμός αφορά σε ένα concept που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και επιτρέπει τη συλλογική διακυβέρνηση οποιασδήποτε μορφής οργανισμού (δημόσιου ή ιδιωτικού), λύνοντας τα θέματα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών ή/και της διοίκησης.
Για την ακρίβεια, η διακυβέρνηση των οργανισμών αυτών εξαρτάται από πρωτόκολλα λήψης αποφάσεων που είναι ενσωματωμένα σε έξυπνα συμβόλαια, σε αντίθεση με τους συμβατικούς οργανισμούς που χρησιμοποιούν κεντρικά συστήματα διακυβέρνησης και ηγεσίας. Από τη στιγμή που τα έξυπνα συμβόλαια είναι απρόσωπα, η διακυβέρνηση του οργανισμού μπορεί να γίνει μέσω μίας πιο οριζόντιας δομής που δεν θα έχει σχέση με την καθιερωμένη ιεραρχία που έχουμε συνηθίσει.
Πώς λειτουργούν οι DAOs
Αν χαθήκατε στη μετάφραση ακολουθεί ένα πιο κατανοητό παράδειγμα: Έστω ότι ένας επενδυτής αγοράζει μετοχές της Apple, της πολυτιμότερης, βάσει κεφαλαιοποίησης, επιχείρησης στον κόσμο. Αν και έχει στην κατοχή του ένα μικρό κομμάτι της εταιρείας, είναι πρακτικά αδύνατο να αποκτήσει λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στη διοίκηση δηλαδή του αμερικανικού γίγαντα της τεχνολογίας. Ακόμη και σε μικρότερες εισηγμένες επιχειρήσεις ένας απλός μέτοχος δεν μπορεί να αποφασίσει για τίποτα που αφορά το παρόν και το μέλλον της εταιρείας.
Στην περίπτωση που ο ίδιος οργανισμός βασίζεται σε DAO, δεν υπάρχει κεντρική διοίκηση και τις αποφάσεις δεν τις παίρνει κάποιο διοικητικό συμβούλιο. Η πλειοψηφία των χρηστών που έχουν στην κατοχή τους token του οργανισμού καθορίζει το μέλλον του. Οι κάτοχοι token είναι σαν να έχουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μία πολύ πιο ρεαλιστική αίσθηση δημοκρατικής διακυβέρνησης, σε σύγκριση με τις εισηγμένες στα χρηματιστήρια επιχειρήσεις. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι θιασώτες του οικοσυστήματος των crypto, του DeFi και των DAO. Ο αντίλογος λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τόσο δραματικές αλλαγές. Ούτε παιδεία υπάρχει για να λειτουργήσουν ως DAOs επιχειρήσεις και οργανισμοί και κανείς δεν γνωρίζει τι ρυθμιστικοί κανόνες θα επιβληθούν και αν αυτοί θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Τα μέλη ενός DAO μπορούν να αποφασίζουν το «ταμείο» τους να είναι κλειδωμένο και σε αυτό να έχουν πρόσβαση μόνο εγκεκριμένα μέλη που διαθέτουν τις απαιτούμενες από τον οργανισμό προδιαγραφές. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο ή κάποια άλλη κεντρική διοικητική ομάδα, τα μέλη του DAO μπορούν να καταθέτουν προτάσεις και μετά να αποφασίζουν συλλογικά ποιες από αυτές θα υιοθετούν, μέσω ενός ψηφιακού συστήματος ψηφοφορίας. Τα έξυπνα συμβόλαια θα συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και αυτομάτως θα εφαρμόζουν τις όποιες αλλαγές αποφασίζονται από την ψηφοφορία.
Ο στόχος των DAOs
Το… αιώνιο πρόβλημα με κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ πάντα υπάρχει και το δίλημμα της διοίκησης όταν καλείται να λάβει αποφάσεις ή να θέσει προτεραιότητες που πηγαίνουν κόντρα είτε στα συμφέροντα της ίδιας της διοίκησης είτε των μελών του οργανισμού. Το πρόβλημα της εμπιστοσύνης είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν πρόκειται για κάποιο οργανισμό που δημιουργείται και διοικείται μέσω διαδικτύου.
Οι DAOs έχουν στόχο να εξαλείψουν τον κίνδυνο της εμπιστοσύνης. Σκοπεύουν να το κάνουν αυτό αντικαθιστώντας τις κεντρικές μορφές διοίκησης και λήψης αποφάσεων που λειτουργούν ιεραρχικά, με ένα απολύτως αξιόπιστο σύστημα που θα βασίζεται στα αυτόνομα έξυπνα συμβόλαια. Τα έξυπνα συμβόλαια θα είναι έτσι προγραμματισμένα ώστε τα συμφέροντα όλων των μελών του οργανισμού να είναι ευθυγραμμισμένα σε κωδικοποιημένη μορφή στο blockchain.
Αν ο Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός λειτουργεί σωστά, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διοίκηση και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το Wyoming έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που πέρασε νόμο για τους DAO τον περασμένο Μάρτιο. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου και η CryptoFed έγινε ο πρώτος DAO που αναγνωρίστηκε επισήμως στην Αμερική και πλέον ζητάει άδεια από την SEC για δύο token, τα Locke και Ducat.