THEPOWERGAME
Ξεκίνησε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για την προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατών και τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Πρόκειται για μια συμφωνία που την Πέμπτη θα προκαλέσει την έντονη πολιτική αντιπαράθεσή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην συζήτηση τον λόγο θα λάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Στην σημερινή συνεδρίαση οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα του νέου εξοπλιστικού προγράμματος και τον βαθμό συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε χθες κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου πως πρόκειται για μια συμφωνία που «περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει».
«Εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι με τη συμφωνία η Ελλάδα «γίνεται στο εξής όχι μόνο δέκτης συμμαχικών εγγυήσεων αλλά και δυναμικός πάροχος ασφάλειας με προβολή στη Μεσόγειο και πέραν αυτής».
Αλλαγές σε δυο άρθρα ζητά ο Α. Τσίπρας για να υπερψηφίσει
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της, θα καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθώσεις σε δύο άρθρα της συμφωνίας (2 και 18) προκειμένου να την υπερψηφίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η πρώτη τροποποίηση την οποία ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να προβλεφθεί ότι η στρατιωτική αρωγή που θα παράσχει η μία χώρα στην άλλη δεν θα περιορίζεται στο έδαφος και τα χωρικά ύδατα αλλά θα περιλαμβάνει ρητά και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Η δεύτερη τροποποίηση αφορά το ζήτημα των στρατιωτικών αποστολών με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να διαβεβαιώσει επισήμως η κυβέρνηση ότι δεν θα σταλούν Έλληνες στρατιώτες για συνδρομή της Γαλλίας σε εμπόλεμες περιοχές, όπως στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική.
Επιφυλάξεις εκφράζει το ΚΙΝΑΛ
Υπέρ της συμφωνίας τοποθετείται το ΚΙΝΑΛ, όπως ανακοίνωσε και η Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας όμως πολλές επιφυλάξεις για συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας και κυρίως για το εάν η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ενδέχεται να αποδυναμώσει τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής εντός της ΕΕ, όπως είχε προειδοποιήσει η κυρία Γεννηματά.
Σχετικά με τις ενστάσεις που διατύπωσε για το άρθρο 2 ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, από το ΚΙΝΑΛ δεν έχουν ξεκάθαρη θέση όπως και για την πρόταση που κατέθεσε στην κυβέρνηση να διευκρινίσει ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας περιλαμβάνει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 καταψηφίζουν
Αντίθετοι δηλώνουν στον ΚΚΕ καθώς επικεντρώνονται στο ότι οι υπέρογκοι εξοπλισμοί δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας, αλλά ενισχύουν τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Εναντίον της συμφωνίας φαίνεται πως τάσσεται και το ΜέΡΑ 25, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «παιχνίδια εντυπώσεων που διογκώνουν το χρέος».
Σύμφωνα με την ΕΛΛ. ΛΥΣΗ, υπάρχουν κενά στο κείμενο που έχουν ως αποτέλεσμα «να μην δεσμεύεται η Γαλλία να συνδράμει την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία», μια θέση που κατά την σημερινή συζήτηση στην επιτροπή αναμένεται να ξεκαθαρίσει.