THEPOWERGAME
Τρεις επιστήμονες κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Φυσικής, καθώς διακρίθηκαν για την «κατανόηση των περίπλοκων φυσικών και περιβαλλοντικών συστημάτων», όπως αυτό του εύθραυστου κλίματος στον πλανήτη Γη.
Ο λόγος για τον 90χρονο Αμερικανοϊάπωνα Σιουκούρου Μανάμπε (Syukuro Manabe), τον επίσης 89χρονο Γερμανό Κλάους Χάσελμαν (Klaus Hasselmann) και τον 73χρονο Ιταλό Τζόρτζιο Παρίζι (Giorgio Parisi). Οι τρεις επιστήμονες θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο των 10 εκατ. σουηδικών κορόνων (842.611 λίρες Βρετανίας).
BREAKING NEWS:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2021 #NobelPrize in Physics to Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann and Giorgio Parisi “for groundbreaking contributions to our understanding of complex physical systems.” pic.twitter.com/At6ZeLmwa5— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2021
Πώς θα μοιραστεί το βραβείο
Για τους δύο πρώτους, η σουηδική ακαδημία ανακοίνωσε πως το μισό βραβείο απονέμεται στον Μανάμπε, 90 ετών, και τον Χάσελμαν, 89 ετών, για την «μοντελοποίηση στη Φυσική του κλίματος στη Γη, την ποσοτική μεταβλητότητα και την αξιόπιστη πρόβλεψη της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Παρίζι, 73 ετών βραβεύτηκε «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της αταξίας και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες».
Οι εργασίες των τριών ερευνητών, αναφέρει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της, έθεσαν τα θεμέλια για την κατανόηση και περιγραφή χαοτικών και φαινομενικά τυχαίων φαινομένων, όπως το κλίμα της Γης.
Ο 90χρονος Σιγιουκούρου Μανάμπε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, έδειξε με ποιον τρόπο, η αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ανεβάζει την παγκόσμια θερμοκρασία. Ο 89χρονος Κλάους Χάσελμαν του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας «Μαξ Πλανκ» στη Γερμανία, ανέπτυξε ένα μοντέλο που συνδέει το κλίμα με τον καιρό, εξηγώντας πώς τα μοντέλα του κλίματος δίνουν αξιόπιστες προβλέψεις. Τέλος ο Τζιόρτζιο Παρίζι από το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, 73 ετών, ανακάλυψε κρυφά μοτίβα σε περίπλοκα υλικά με φαινομενικά τυχαία διάταξη, μία θεωρία που βρίσκει εφαρμογή επίσης στα μαθηματικά, τη βιολογία, τη νευροεπιστήμη και τη μηχανική.