THEPOWERGAME
Τις μεγάλες αλλαγές που δρομολογεί το πρώτο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, με 458 δράσεις σε 38 ξένες αγορές ανοίγοντας μία νέα εποχή για την ελληνική οικονομία, αναδεικνύει ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος του Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, όπως εξηγεί, με κεντρική διαχείριση και σχεδιασμό από το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τα υπουργεία, και επικαιροποίηση κάθε χρόνο, δημιουργεί μία νέα δυναμική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία είναι ήδη αισθητή.
«Στην αρχή της χρονιάς» αναφέρει ο κ. Σμυρλής «είχαμε φακέλους με αιτήματα για στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Έκτοτε προχώρησε η έγκριση από την διυπουργική έργων ύψους 1,5 δισ. ευρώ αλλά στο pipeline έχουν αυξηθεί πάλι πάνω από τα 7 δισ., ενώ άλλοι 30 φάκελοι είναι υπό διαμόρφωση».
«Επιδίωξη», όπως τονίζει, «είναι η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε 4% επί του ΑΕΠ ως το 2023 από μόλις 1,8% που ήταν το 2019. Μαζί με την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών ώστε να φθάσει να αναλογεί στο 48% επί του ΑΕΠ ως το 2023 από 37% που ήταν το 2018, μέσω των νέων εργαλείων και της ουσιαστικής βοήθειας που πλέον είναι σε θέση να προσφέρει η οικονομική διπλωματία και το Enterprise Greece, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει την καμπή για να περάσει πλέον η ελληνική οικονομία σε νέα εποχή».
Οι χώρες στόχευσης για την προσέλκυση επενδυτών, σύμφωνα με το σχέδιο, είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ρωσία από την Ευρώπη, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Σαουδική Αραβία από τη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς από τη Βόρεια Αμερική, η Κίνα και η Ιαπωνία από την Ασία και τέλος η Αυστραλία.
«Πλέον ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής με το που πατήσει στην πρεσβεία μας σε κάποια χώρα συνδέεται με το Enterprise Greece, το οποίο κανονίζει τα πάντα, ακόμα και τα ραντεβού του στην Ελλάδα με τους κατάλληλους ανθρώπους για να προχωρήσει μία επένδυση», σημειώνει ο κ. Σμυρλής.
Και συνεχίζει: «Πέραν όμως του δικτύου που έχει δημιουργηθεί, το Enterprise Greece έχει δημιουργήσει και έναν χάρτη με τα κίνητρα στη χώρα ανά κατηγορία επένδυσης. Από τον αναπτυξιακό νόμο και τα τουριστικά, μαρίνες κ.ο.κ., ως τις αγροτικές επενδύσεις, τις προβλέψεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Και φυσικά τώρα εντάσσονται σε αυτόν τον χάρτη το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης.
Οπότε με αυτό τον τρόπο ο επενδυτής ή το fund καταλαβαίνει ότι η χώρα πλέον είναι οργανωμένη, έχει εκσυγχρονιστεί και συμπεριφέρεται φιλικά στις επενδύσεις. Γι’ αυτό εξάλλου και ξεφεύγουμε πλέον από το μοντέλο που έως τώρα είχε επικρατήσει, δηλαδή επενδύσεις κυρίως τουριστικές ή στο real estate. Δημιουργήσαμε ένα χαρτοφυλάκιο με ΑΠΕ, το οποίο σχεδόν γέμισε και πλέον ετοιμάζουμε νέους χώρους.
Επίσης οι επενδύσεις τεχνολογίας αυξάνονται δυναμικά. Ακόμα και οι βιομηχανικές – παραγωγικές επενδύσεις κινούνται», υπογραμμίζει ο κ. Σμυρλής σημειώνοντας ότι σήμερα οι έτοιμοι προς έγκριση φάκελοι για τις στρατηγικές επενδύσεις φθάνουν στους 20. Μάλιστα, όπως λέει έχει ξεκινήσει ο Οργανισμός να κάνει και ο ίδιος «ωρίμανση επενδυτικών προτάσεων».
«Έρχεται ο επενδυτής και τον συμβουλεύουμε πως η ιδέα της επένδυσης μπορεί να υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως ενεργοποιούμε και τους μηχανισμούς εκείνους που είναι απαραίτητοι για να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Για παράδειγμα επ’ ευκαιρίας της επένδυσης της Microsoft δουλεύαμε επί έξι μήνες να φτιάξουμε το νέο πλαίσιο για τις επενδύσεις σε μεγάλα data centers».
Μεγάλη έμφαση δίνει όμως η Οικονομική Διπλωματία και στις εξαγωγές, όχι μόνο στις προαναφερθείσες χώρες-στόχους αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ινδία, το Βιετνάμ και τη Νότια Αφρική και μάλιστα σε συγκεκριμένους κλάδους (φάρμακα, προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, αγροδιατροφικά και ποτά, δομικά υλικά, χρώματα, καθώς επίσης μία σειρά υπηρεσιών (παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού κ.ο.κ.).
«Στις εξαγωγές έχουμε αναπτύξει ήδη ένα σοβαρό δίκτυο δράσεων»
«Στις εξαγωγές» επισημαίνει ο γ.γ ΔΟΣΕ «έχουμε αναπτύξει ήδη ένα σοβαρό δίκτυο δράσεων, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας. Παρότι περιοριστήκαμε στις διαδικτυακές δράσεις, το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε και κλείσαμε Β2Β ραντεβού για πάνω από 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις με αντίστοιχες του εξωτερικού. Αυτό νομίζω ότι φάνηκε και στην αύξηση των εξαγωγών μας όταν τελικά βγήκαμε από το lockdown», σημειώνει ο κ. Σμυρλής. Παράλληλα ετοιμάζονται και οι πρώτες επιχειρηματικές αποστολές. Ήδη σήμερα ομάδα 15 επιχειρήσεων κυρίως του ενεργειακού και κατασκευαστικού κλάδου συμμετέχουν σε αποστολή του Enterprise Greece στη Λιβύη.
Όπως λέει, η βοήθεια προς τους εξαγωγείς θα είναι πλέον πιο ουσιαστική. «Με τη σύνδεση των εμπορικών ακολούθων μας με το Enterprise Greece πλέον οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση θα μπορεί να έχει μεγαλύτερες αναλύσεις για μία αγορά που ενδιαφέρεται αλλά και θα της προτείνονται εγγυημένοι τοπικοί partners για το εγχείρημα της, ώστε να υπάρχει σχετική ασφάλεια».
Ιδιαίτερης σημασίας είναι, όπως λέει ο κ. Σμυρλής, και η μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, διαθέσιμη, όπως υπολογίζει, από το α’ εξάμηνο του 2022., που θα καλύψει τους Έλληνες εξαγωγείς, από τις μεγάλες έως τις μικρότερες εταιρείες. ]«Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί και με αυτό πλέον δημιουργείται ένα κρίσιμο εργαλείο, ένα στήριγμα, για να επενδύσουν στην εξωστρέφεια τους και να ασφαλιστούν έναντι των ρίσκων κάθε επιχείρησης».