THEPOWERGAME
Tα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών δεν θα αντικαταστήσουν πλήρως τα κρυπτονομίσματα, εκτιμά η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) σε πρόσφατη έκθεση.
Εντούτοις θα μπορούν να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες στην παροχή πιστώσεων και τη θωράκιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις απότομες διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων και την έλλειψη ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά αυτή που έχει φθάσει τα 2 τρισ. δολάρια, σε παγκόσμια κλίμακα.
Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των κεντρικών τραπεζών είναι να μην αποσταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα των χωρών τους.
Στόχος των σχεδίων τους για την έκδοση των αποκαλούμενων stablecoins είναι να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο δέος των κρυπτονομισμάτων που, όμως, να συνδέεται με την ισοτιμία κάθε χώρας.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Galaxy Digital, Μάικ Νόβογκρατζ, εξέφρασε την πεποίθηση πως τα κρυπτονομίσματα θα ενταχθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε συνέντευξη που έδωσε σε εκπομπή του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN είπε πως θα υπάρξουν ανατροπές στον χρηματοοικονομικό κλάδο από το αποκεντρωμένο χρήμα. Ενθάρρυνε δε τους επενδυτές να μην εστιάζουν μόνον στις διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων αλλά να δουν τη γενικότερη εικόνα.
«Φούσκες και επενδυτικές μανίες συμβαίνουν γύρω από πράγματα που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε», είπε χαρακτηριστικά. Αναλυτές της αγοράς εικάζουν πως δεν θα αντέξουν στον χρόνο τα 6.000 κρυπτονομίσματα και πάνω που υπάρχουν σήμερα.
Αλλά συμφωνούν πως το bitcoin θα εξακολουθεί να υφίσταται καθώς είναι το ισχυρότερο όλων. Από τις αρχές του έτους, το bitcoin έχει αναρριχηθεί 45% και έχει καταγράψει άνοδο 300% το τελευταίο 12μήνο.