THEPOWERGAME
Η Σιγκαπούρη βλέπει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις απαγορεύσεις στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, που ανακοίνωσε πρόσφατα το Πεκίνο. Πλην όμως η πρωτεύουσα-κράτος, που δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της να γίνει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ασία, έχει να διαχειριστεί και το ρίσκο των αγορών κρυπτονομισμάτων, με πρόσφατο παράδειγμα την Binance.
Στο «στοίχημα της Σιγκαπούρης στα κρυπτονομίσματα» αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, γράφουν, μετά την κινεζική απαγόρευση, τους ελέγχους στη Νότια Κορέα και τους νέους περιορισμούς στο Χονγκ Κονγκ, έχουν στραφεί στη Σιγκαπούρη ως μία καλή εναλλακτική.
Η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων βασίζεται εδώ και καιρό στις χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες της για να χρηματοδοτήσει την οικονομία της των 344 δισ. δολαρίων και βρίσκεται σε σκληρό ανταγωνισμό με το Χονγκ Κονγκ και το Τόκυο για τον τίτλο του παγκόσμιου οικονομικού κέντρου της Ασίας.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία κοινωνικά συντηρητική χώρα, οι αρχές επεκτείνουν τις παροχές τους στον τομέα fintech και ειδικά όσον αφορά στα κρυπτονομίσματα, έχουν θεσμοθετήσει από τον Ιανουάριο του 2020 άδειες λειτουργίας, στα πλαίσια ενός νόμου (Payment Services Act) που ελέγχει τις εταιρείες με ψηφιακές πωλήσεις και ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, όπως είναι το bitcoin.
«Οι τεχνολογίες πίσω από τα κρυπτο-πρϊόντα και τα ψηφιακά νομίσματα έχουν τη δυναμική να τροφοδοτήσουν μία νέα γενιά οικονομικών υπηρεσιών» σχολιάζει ο Λου Σιου Γι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας για τις πληρωμές και το χρηματοοικονομικό έγκλημα της Χρηματιστηριακής Αρχής της Σιγκαπούρης.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη προσέγγιση φαίνεται πως κρύβει και κινδύνους. Πουθενά δεν είναι αυτό πιο εμφανές, γράφει η εφημερίδα, από την περίπτωση της Binance, ενός από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Ο ιδρυτής της οποίας, Τσανπενγκ «CZ» Ζάο, εδράζει στη Σιγκαπούρη.
Η Binance
Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης MAS (κεντρική τράπεζα και ελεγκτικός φορέας της χώρας) έβαλε την ιστοσελίδα της Binance στην «λίστα με τα αλερτ» των επενδυτών της, ουσιαστικά δηλαδή αποτρέποντας τους πελάτες της να κάνουν χρήση των υπηρεσιών της. Ωστόσο η MAS άφησε εκτός λίστας την ιστοσελίδα της Binance στη Σιγκαπούρη, κάτι που σημαίνει πως οι κάτοικοι της χώρας μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν, ακόμη κι αν δέχεται πυρά παγκοσμίως.
Υπενθυμίζεται πως η Binance έχει δεχθεί συστάσεις από άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς για θέματα που αφορούν στην προστασία των καταναλωτών και στους κανόνες της όσον αφορά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. (Στις ΗΠΑ ελέγχεται για insider trading). Έκτοτε, το ανταλλακτήριο αναφέρει πως έχει αυστηροποιήσει τον έλεγχο στο πελατολόγιό της.
Εκτός της Binance, κάποια από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων του πλανήτη, όπως τα Gemini, Coinbase και Crypto.com, έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις για άδεια λειτουργίας στη Σιγκαπούρη, ενώ το αυστραλιανό ανταλλακτήριο Independent Reserve μόλις έλαβε τη δική του άδεια.
Παρ’ όλα αυτά, η Σιγκαπούρη θέλει να προβάλει το μήνυμα πως λαμβάνει πολύ σοβαρά την προστασία των χρηστών των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που εδράζουν στην δικαιοδοσία της. Έτσι, το 20% των αιτήσεων που της έχουν συνολικά υποβληθεί, αποσύρθηκαν ή απορρίφθηκαν από την MAS επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια των ελέγχων για τη διακίνηση μαύρου χρήματος και το ξέπλυμα, για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και για τον παράγοντα του τεχνολογικού ρίσκου.