THEPOWERGAME
Διπλό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 490 εκατ. ευρώ, για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ελλάδα προκηρύσσει έως το τέλος του 2021 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με στόχο να στρέψει μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και χαμηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Το νέο πρόγραμμα (Μέτρο 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης) – το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να προκηρυχθεί ακόμη και το Νοέμβριο, σε κάθε περίπτωση έως τον Δεκέμβριο, διαβεβαιώνουν από το Υπουργείο – θα αρχίσει να «τρέχει» από το 2022 και είναι τριετούς διάρκειας. Οι δύο προσκλήσεις θα αφορούν τόσο τους ήδη ασχολούμενους με την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (υπολογίζονται σε 85.000) όσο κι εκείνους που θέλουν να μετατρέψουν τις συμβατικές καλλιέργειες και εκτροφές τους σε βιολογικές.
Στις νέες προκηρύξεις θα περιλαμβάνονται και νέες καλλιέργειες, όπως οπωροφόρα δέντρα, το βαμβάκι αλλά και η μελισσοκομία. Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ανά στρέμμα κατ’ έτος ανέρχεται σε 60 ευρώ για αροτραίες καλλιέργειες και κηπευτικά, τα 90 ευρώ για μόνιμες καλλιέργειες (δέντρα) και τα 45 ευρώ για βοσκοτόπια.
Για παράδειγμα, το μέγιστο ύψος επιδότησης διαμορφώνεται:
- στην ελιά στα 67,9 ευρώ / στρέμμα για τους νεοεισερχόμενους και τα 50,5 ευρώ για τους ήδη βιοκαλλιεργητές,
- στα όσπρια στα 45,6 και τα 49,1 ευρώ/ στρέμμα αντίστοιχα,
- στα αιγοπρόβατα στα 21,1 και τα 24,7 ευρώ/στρέμμα αντίστοιχα,
- ενώ στα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά και το καλαμπόκι για ζωοτροφές το μέγιστο ύψος επιδότησης ανά έτος διαμορφώνεται στα 60 ευρώ/στρέμμα και για τις δύο κατηγορίες.
Η ενίσχυση που λαμβάνουν οι παραγωγοί καλύπτει το διαφυγόν εισόδημα που συνεπάγεται η μετατροπή συμβατικών σε βιολογικές πρακτικές καθώς και το κόστος για εργαστηριακές αναλύσεις, ενώ για τους νεοεισερχόμενους καλύπτονται και οι δαπάνες πιστοποίησης.
Ποιοι προκρίνονται για χρηματοδότηση
Οι πιθανότητες ένταξης στο πρόγραμμα αυξάνονται σημαντικά εκείνους που έχουν την εκμετάλλευσή τους εντός περιβαλλοντικά ευαίσθητης περιοχής (NATURA) και καλλιεργούν βιολογικές ζωοτροφές για κτηνοτροφία. Από εκεί και μετά στους νεοεισερχόμενους, τη μεγαλύτερη μοριοδότηση έχουν όσοι είναι νέοι αγρότες, ενώ στους ήδη ασχολούμενους, οι παλαιότεροι καθώς πριμοδοτείται η χρονική διάρκεια προηγούμενης εφαρμογής της βιολογικής.
Ενίσχυση για βιολογική γεωργία και μέσω των «οικολογικών σχημάτων»
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στη νέα ΚΑΠ μετά το 2023 οι βιοκαλλιεργητές θα μπορούν να επιδοτούνται και από τον Πυλώνα 1 (άμεσες ενισχύσεις) μέσω των «οικολογικών σχημάτων».
Η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων και στο πλαίσιο της εκστρατείας για αύξηση των βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων στο 25% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίστηκε η 23η Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ».
«Η 23η Σεπτεμβρίου είναι η φθινοπωρινή ισημερία, με την ημέρα και τη νύχτα να είναι εξίσου μεγάλες —ένα σύμβολο ισορροπίας μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος που ταιριάζει απόλυτα στη βιολογική παραγωγή. Χαίρομαι που καθιερώνουμε αυτή την ημέρα βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, η οποία θα διοργανώνεται κάθε χρόνο και η οποία αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή και για την προώθηση του καίριου ρόλου που αυτή διαδραματίζει στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βοϊτσεχόφσκι.