THEPOWERGAME
Το μέλλον του αγροτικού κόσμου περνάει μέσα από τα συλλογικά σχήματα όπως τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός σε χαιρετισμό του στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ. Παράλληλα, σημειώνει πως η δημιουργία ισχυρών και υγειών συνεταιρισμών αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, «για το υπουργείο είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να βλέπει τον αγροτικό κόσμο να ξεπερνά τις παθογένειες του παρελθόντος και να συγκροτεί ξανά έναν ισχυρό και ενιαίο φορέα, που θα αποτελεί θεσμικό συνομιλητή του υπουργείου» είπε σχετικά, ενώ πρόσθεσε πως «για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του πνεύματος του συνεταιρίζεσθαι και η δημιουργία ισχυρών και υγειών συνεταιρισμών».
«Αναγκαίο το φορολογικό πλαίσιο που θα δίνει κίνητρο στους αγρότες να οργανωθούν σε συνεταιρισμούς»
Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να δημιουργηθεί ένα φορολογικό πλαίσιο που θα δίνει κίνητρα στους αγρότες να οργανωθούν στους συνεταιρισμούς.
Όπως είπε η προσπάθεια που γίνεται «είναι να προτεραιοποιηθεί το θέμα ενός νέου φορολογικού πλαισίου το οποίο θα παρέχει κίνητρα στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς και ταυτόχρονα θα διαμορφώνει ένα ορθολογικό πλαίσιο συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα. Υπάρχει μεγάλη στενότητα και πίεση στο οικονομικό επιτελείο, όμως πιστεύω ότι σύντομα θα το προχωρήσουμε κι αυτό».
Αρδευτικά έργα που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο αρμόδιος υπουργός ανέλυσε επίσης τα οφέλη της ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ για τους αγρότες. Αναφερόμενος στην ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης προς τον πρωτογενή τομέα, έδωσε έμφαση στα αρδευτικά έργα τα οποία, όπως υπολογίζεται, και μέσω ΣΔΙΤ θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Τέλος τόνισε πως «υλοποιούνται έργα ΣΔΙΤ που θα δημιουργήσουν πολύτιμες εγγειοβελτιωτικές υποδομές, αποτελώντας τα μεγαλύτερα έργα υποδομής από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Θα υλοποιηθούν δράσεις για την ψηφιακή γεωργία αλλά και δράσεις μετασχηματισμού της πρωτογενούς παραγωγής. Η ανάπτυξη έρχεται μόνο από τέτοιου είδους μεγάλες παρεμβάσεις».