THEPOWERGAME
Πέραν της έντονης δυσαρέσκειας της Γαλλίας για τη ματαίωση της παραγγελίας υποβρυχίων από την Αυστραλία στο πλαίσιο της τριμερούς συμμαχίας της Καμπέρα με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο (AUKUS), το Παρίσι φαίνεται πως εκμεταλλεύεται την αδιαφορία που επέδειξαν απέναντί του οι ιστορικοί σύμμαχοι για να τονίσει τη σημασία της εμβάθυνσης των διακρατικών σχέσεων στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει η Γαλλία να αφομοιωθεί από την Ουάσινγκτον στην πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Εμπορίου και Τεχνολογίας των ΗΠΑ και της ΕΕ (Trade and Technology Council, ΤΤC) που έλαβε χώρα την Τετάρτη στο Πίτσμπουργκ.
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να είναι αφελείς», είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την Τρίτη στο πλαίσιο της κοινή συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αμυντική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών. Καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από τις αρχές του 2021, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος να προωθήσει την ατζέντα του για την εμβάθυνση της συνεργασίας των Ευρωπαίων εταίρων και σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας. Σύμμαχος του σε αυτό το εγχείρημα είναι ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν.
Τον περασμένο Ιούνιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, συμφώνησε με τον Αμερικανικό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να δημιουργήσουν την TTC για ένα ενιαίο μέτωπο σε κρίσιμα θέματα όπως η ομαλή λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων νέων τεχνολογιών. Πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg αποκαλύπτουν, ωστόσο, πως ο Τιερί Μπρετόν υποβάθμισε την προοπτική συνεργασίας για την προμήθεια ημιαγωγών ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ μακρύτερα από το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Στις ετοιμασίες του κοινού ανακοινωθέντος της Επιτροπής Εμπορίου και Τεχνολογίας ήταν προφανές πως ο Ευρωπαίος επίτροπος απέφυγε να δώσει δεσμεύσεις σε βάθος χρόνου.
Εγκαταλείφθηκαν επίσης τα σχέδια για μια κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την TCC. Tο κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, ιδιαίτερα μετά και την απότομη απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν προς τη μεγάλη έκπληξη της Ευρώπης αλλά και της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας. Ο Βλάντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει πρόσφατα πως ναι μεν θα συμμετάσχει στον διάλογο της TTC, πλην όμως τόνισε την «απογοήτευση» των Ευρωπαίων για το θέμα του Αφγανιστάν. Πόσο μάλλον όταν είχε υπάρξει μεγάλη βελτίωση του κλίματος ΕΕ – ΗΠΑ μετά την επίλυση της χρόνιας διαμάχης των επιδοτήσεων Airbus-Boeing αυτό το καλοκαίρι.
Τόσο η Γαλλία, όσο και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς θεωρούν επίσης πως η ΕΕ θα πρέπει να θωρακίσει την αυτονομία της και να ενισχύσει τις δικές της βιομηχανίες. Όπως επεσήμανε μια από τις πηγές του Bloomberg, ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν βλέπει μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα όταν πρόκειται για την ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων της Ευρώπης.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ ευελπιστούν στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου μεταξύ των συμμάχων της Δύσης ενάντια στις γεωπολιτικές και οικονομικές βλέψεις της Κίνας. Σε αυτήν την «εξίσωση», η Γερμανία θέλει την τήρηση μιας ηπιότερης στάσης από την Ευρώπη λόγω της εξάρτησης της οικονομίας της από τις εξαγωγές στην Κίνα. Εκτός των άλλων, ακανθώδες παραμένει η δημιουργία ενός κοινώς αποδεκτού πλαισίου για τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ αλλά και για τον τερματισμό των δασμών που επιβλήθηκαν στο διάστημα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Εν ολίγοις υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να διαλευκανθούν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε που, όμως, δεν αντικατοπτρίζουν ένα βαθύ χάσμα. Αλλά η Γαλλία φαίνεται πως σκοπεύει να θέσει σε προτεραιότητα την ίδια την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της επερχόμενης προεδρίας της. Σε κάθε περίπτωση, οι προβολείς θα είναι πάνω στον Εμανουέλ Μακρόν εν όψει των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο του 2022.