THEPOWERGAME
Στη μεγάλη ανάπτυξη έχει το βλέμμα της στραμμένο η κυβέρνηση, γιατί εάν τελικά κλείσει πάνω από 6% το 2021, τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για νέες φοροελαφρύνσεις πέραν του πακέτου της ΔΕΘ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Το μέχρι τώρα πακέτο κοστολογείται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα αλλά και οι υπολογισμοί για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση συνολικά.
Ειδικότερα, η αναθεώρηση των προβλέψεων για το φετινό ΑΕΠ στο 5,9%, από 3,6%, χαρακτηρίζεται ακόμα κι από το υπουργείο Οικονομικών ως συντηρητική. Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού στις 4 Οκτωβρίου δεν θα υπάρξει νέα αναθεώρηση, ωστόσο είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στο τελικό σχέδιο.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν η ενδεχόμενη νέα αναθεώρηση θα αφορά μόνο στο φετινό ΑΕΠ ή και το ΑΕΠ του 2022. Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν υπάρχει σκέψη για έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση ως το τέλος του 2021 ή η συζήτηση αφορά μόνο σε πρόσθετες ελαφρύνσεις το 2022.
Τα στόματα στο υπουργείο Οικονομικών είναι ερμητικά κλειστά, όχι απαραίτητα για να μην διαρρεύσουν σκέψεις και σενάρια, αλλά προφανώς γιατί η κατάσταση παραμένει ρευστή. Κοινή παραδοχή είναι ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης- όπως έχει γίνει ως τώρα- τίθενται προς διαβούλευση με τους Θεσμούς, καθώς η «οδηγία» είναι ότι μόνο μέτρα προσωρινού χαρακτήρα μπορούν να «περάσουν» από τις Βρυξέλλες, ακόμα και σε συνθήκες «εξουδετέρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας.
Η επόμενη παραδοχή είναι ότι για να «περάσουν» τα όποια μέτρα μόνιμου χαρακτήρα από τους Θεσμούς και πολύ περισσότερο από τις αγορές θα πρέπει να πατάνε πάνω σε σταθερές βάσεις κι εν προκειμένω, σε παραμέτρους του ΑΕΠ με μόνιμο άρα δομικό χαρακτήρα και όχι π.χ. στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ως εκδήλωση αποσυμπίεσης των περιορισμών της πανδημίας.
«Όλα θα συνεκτιμηθούν όταν έρθει η ώρα. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι» απαντούν κυβερνητικές πηγές στα παραπάνω ερωτήματα, ωστόσο οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των Ευρωπαίων, η κυβέρνηση θα κινηθεί στη λογική μέτρων, με τον μανδύα του «προσωρινού», δηλαδή μέτρων one-off, που θα επιβαρύνουν δημοσιονομικά μια και μόνο χρονιά, έστω ως πρώτο βήμα.
Ο προβληματισμός είναι ξανά διττός: μιλάμε για νέες ελαφρύνσεις το 2022 ή υπάρχουν και σκέψεις για έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση πριν τελειώσει το 2021 π.χ. σε ευάλωτα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του εισαγόμενου πληθωρισμού σε είδη πρώτης ανάγκης;
Οι πληροφορίες του powergame.gr λένε ότι εάν δημιουργηθεί ο αναγκαίος χώρος και το 2022, η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και σε Δημόσιο- συνταξιούχους. Το επιχείρημα προς τους Θεσμούς είναι ότι κάθε δημοσιονομικό μέτρο, που ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα, έχει αναπτυξιακό αντίκρισμα.