THEPOWERGAME
Δύο ηχηρές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχουν γίνει το 2021, της Τράπεζας Πειραιώς τον περασμένο Μάρτιο και της Alpha Bank τον περασμένο Ιούνιο. Το αποτέλεσμα ήταν η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών να γράψει χαμηλά στις 830 μονάδες.
Στην παρούσα φάση και ενώ έχει ανακοινωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οι αναλυτές αναζητούν τις αντοχές της αγοράς, η οποία βρίσκεται στην περιοχή των 875 μονάδων. Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στις 830 μονάδες δοκιμάζονται κρίσιμες στηρίξεις αφού εκεί έρχεται ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών.
Οι προβλέψεις για τον Γενικό Δείκτη
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μάνος Χατζηδάκης, «τεχνικά η πολύμηνη συσσώρευση οδεύει προς καθοδική λύση. Οι δύο κινητοί μέσοι που ορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση έχουν δώσει καθαρά σήματα πώλησης, όπως και ο τεχνικός δείκτης MACD, ενώ το οχυρό στήριξης των 880 μονάδων έπεσε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Οι ταλαντωτές οδεύουν προς υποτιμημένες ζώνες με πιθανό σημείο συνάντησης τις 855 μονάδες. Από το επίπεδο αυτό αναμένεται κάποιου είδους τοπική ανοδική αντίδραση με ανοδικό πέρας τις 880 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα στην περιοχή των στηρίξεων περιέχει πλέον και τον κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος έχει ανοδική κλίση και βρίσκεται πέριξ των 850 μονάδων.
Η λύση πάντως της συσσώρευσης βρίσκεται στις 830 μονάδες, εκεί η εικόνα αλλάζει υπέρ των πωλητών που αποκτούν το πάνω χέρι στην διαχείριση της τάσης. Προς το παρόν υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας από το εν λόγω επίπεδο και μια εικόνα υπερπώλησης που βραχυπρόθεσμα χρήζει διόρθωσης. Από την έντασή της θα κριθεί εάν η αγορά θα βρεθεί ή όχι σε καθοδικές περιπέτειες».
Η τρίτη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων
Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων αντίστοιχου βεληνεκούς που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες ανεβάζοντας τον σχετικό λογαριασμό των φετινών αντλήσεων κεφαλαίου από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πάνω από 3 δισ. ευρώ, σημειώνει ο αναλυτής. Κρίνοντας από την πρόσφατη συμπεριφορά της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας στις τραπεζικές αυξήσεις, η αγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση αναμονής και εσωστρέφειας καθώς οι σχετικές διαδικασίες συγκέντρωσης των προσφορών και το μέγεθος των αντλούμενων κεφαλαίων παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα προηγούμενα εγχειρήματα.
Ο αιφνιδιασμός από την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου δεν άφησε ασυγκίνητη την υπόλοιπη αγορά. Η πίεση που παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνδέθηκε με το ενδεχόμενο να προσφύγουν κάποια στιγμή σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου επιβαρύνοντας το κλίμα πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί κάτω από παρορμήσεις και λιγότερο με θεμελιώδη δεδομένα. Η άγαρμπη υποχώρηση των αποτιμήσεων μπορεί να δημιουργεί ελκυστικά σημεία τοποθετήσεων σε πολλές μετοχές, ωστόσο το ψυχολογικό αντίκτυπο που οδηγεί την πτώση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε τι βαθμό έχει εκτονωθεί.