THEPOWERGAME
Η δρομολογηθείσα μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13% «έρχεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των κτηνοτρόφων, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική στο σημερινό περιβάλλον των αυξημένων τιμών», δηλώνουν στο Ρ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ – εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου), κ. Βασίλης Σαλάτας και ο γενικός γραμματέας, κ. Τάσος Κυριακίδης, αποτιμώντας θετικά και την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές.
«Μέχρι τώρα η ελληνική βιομηχανία ζωοτροφών απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, ειδικά στον σημαντικό για την ελληνική οικονομία τομέα της προβατοτροφίας», επισημαίνουν αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ενώ οι αυξήσεις των τιμών στα δημητριακά, τη σόγια και τα άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών κυμαίνονται στο 25% μέχρι τώρα, η μέση αύξηση στις σύνθετες ζωοτροφές που παράγουν οι εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου δεν υπερέβη το 10%.
Ωστόσο, καθώς οι διεθνείς τιμές στις πρώτες ύλες διατηρούνται σε ανοδική τροχιά (ήδη η επιβάρυνση του κοστολογίου των βιομηχανιών ζωοτροφών έχει υπερβεί το 35% και μάλιστα με ανοδικές τάσεις) σε συνδυασμό με το υψηλό μεταφορικό κόστος συνεπάγονται νέες αυξήσεις στις λιανικές τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του καλαμποκιού είναι το Σεπτέμβριο αυξημένη σχεδόν κατά 50% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (στα 265 από 180 ευρώ τον τόνο) εξέλιξη που επιβαρύνει ιδιαίτερα το κοστολόγιο καθώς για παράδειγμα, στο σιτηρέσιο των προβάτων το καλαμπόκι κατέχει πάνω από το 30%. Αυξημένη κατά 20% είναι και η τιμή της σόγιας (στα 430 ευρώ τον τόνο τιμή χονδρικής με αυξητική τάση, από 380 ευρώ πέρυσι).
«Η βιομηχανία καταβάλλει πραγματικά μεγάλες προσπάθειες να βοηθήσει τους παραγωγούς σ’ αυτή τη συγκυρία», τονίζουν ο κ. Σαλάτας και ο κ. Κυριακίδης αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η βιομηχανία παρέχει στους κτηνοτρόφους ελεγμένα ποιοτικά προϊόντα για τις διατροφικές ανάγκες του ζωϊκού κεφαλαίου τους.
Ταυτόχρονα, αξιολογούν θετικά την απόφαση της Κυβέρνησης από τη μία να μειώσει τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% και μάλιστα σε μόνιμη βάση και από την άλλη να διατηρήσει μειωμένο τον συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές στο 13%. «Πρόκειται για γενναία προσπάθεια. Η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα στο πρόβλημα», τονίζει ο κ. Β. Σαλάτας υπενθυμίζοντας ότι και τα δύο αυτά μέτρα περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Συνδέσμου.
Στο 2,3 δισ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος των ζωοτροφών
Ο ετήσιος τζίρος των ζωοτροφών ανέρχεται στα 2,1 δισ. ευρώ, όσον αφορά στα παραγωγικά ζώα, ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ είναι ο τζίρος και για τα ζώα συντροφιάς. Για τις διατροφικές ανάγκες των παραγωγικών ζώων χρησιμοποιούνται απλές ζωοτροφές που είτε παράγουν οι ίδιοι κτηνοτρόφοι είτε προμηθεύονται από άλλες αγρότες (όπως καλαμπόκι, τριφύλλι, κριθάρι) καθώς και σύνθετες ζωοτροφές, που παράγει η βιομηχανία.
Το 50% των ζωοτροφών απορροφά η πτηνοτροφία, το 25% η αιγοπροβατοτροφία, το 15% η βοοτροφία και από 5% η χοιροτροφία και η κονικλοτροφία.