THEPOWERGAME
Οι Γάλλοι τουρίστες κατά κύριο λόγο, και σε δεύτερο επίπεδο Αμερικανοί και Γερμανοί, συνέβαλαν φέτος στην αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού. Τα τουριστικά έσοδα που φέρνουν είναι η βασική πηγή αναθεώρησης προς τα επάνω του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, αλλά και της βελτίωσης του ισοζυγίου πληρωμών.
Ειδικά για το τελευταίο, για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας εμφανίσθηκε πλεονασματικό στα 538 εκατ. ευρώ. Και είναι κυρίως οι τουριστικές εισπράξεις, ύψους 2,27 δισ. ευρώ που συνέβαλαν προς την κατεύθυνση αυτή. Τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούνιο που δεν είχαμε αυτά τα έσοδα, είχαμε ελλειμματικό ισοζύγιο πληρωμών στα 1.337 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2020 το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί σε 737 εκατ. ευρώ που. O περασμένος Ιούλιος ήταν ο πρώτος πλεονασματικός μήνας της χώρας, μετά τον Μάρτιο του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η επισκεψιμότητα Γάλλων, Γερμανών και Αμερικανών τουριστών τον μήνα Ιούλιο, ανέτρεψε την πορεία των τουριστικών εσόδων. Ειδικά οι Γάλλοι τουρίστες στη χώρα μας εμφάνισαν μεγέθη αντίστοιχα ή και καλύτερα του 2019.
Ειδικότερα οι εισπράξεις από Γάλλους τουρίστες τον περασμένο Ιούλιο ανήλθαν σε 240,1 εκατ. ευρώ, έναντί 59,1 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020 και 209,9 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι οι φετινές εισπράξεις από Γάλλους τουρίστες ήταν 14% υψηλότερες εκείνων του 2019.
Επίσης αυξημένη είναι και η επισκεψιμότητα Γάλλων τουριστών. Τον Ιούλιο φέτος επισκέφθηκαν την Ελλάδα 260,9 χιλιάδες Γάλλοι, αριθμός πενταπλάσιος σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 και στο 91% εκείνων που μας είχαν επισκεφθεί τον Ιούλιο του 2019. Πλησίασαν δηλαδή αρκετά στα επίπεδα της προ Covid-19 περιόδου.
Η εξέλιξη μάλιστα αυτή των μεγεθών που προαναφέρθηκαν, πρακτικά σημαίνει ότι κάθε Γάλλος τουρίστας φέτος άφησε περισσότερα χρήματα στη χώρα μας απ’ ότι το 2019. Συγκεκριμένα η κατά κεφαλήν δαπάνη διαμορφώθηκε σε 920,2 ευρώ φέτος, έναντι 736,5 ευρώ τον Ιούλιο του 2019. Σημειώθηκε έτσι αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης 25%.
Μπορεί στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού να προηγείται η Γαλλία, αλλά σε απόλυτα μεγέθη η αγορά κυριαρχείται από τους Γερμανούς τουρίστες. Το Ιούλιο που πέρασε, οι περίπου 460 χιλ. Γερμανοί τουρίστες έφεραν εισπράξεις ύψους 396 εκατ. ευρώ. Τα τουριστικά αυτά έσοδα αντιστοιχούν στο 72,9% εκείνων του ίδιου μήνα το 2019 και η επισκεψιμότητα αντιστοιχεί στο 78,1% εκείνης του Ιουλίου 2019.
Σε αντίθεση όμως με τους Γάλλους τουρίστες, οι Γερμανοί φέτος ξόδεψαν στη χώρα μας λιγότερο απ’ ότι το 2019. Συγκεκριμένα η κατά κεφαλήν δαπάνη των Γερμανών τουριστών στη χώρα υποχώρησε κατά περίπου 7% στα 861,7 ευρώ.
Την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού κρατούν οι ΗΠΑ. Κατά τον μήνα Ιούλιο σημειώθηκε αναπλήρωση τουριστικών εσόδων στο 71,6% και αναπλήρωση επισκεψιμότητας στο 56% των μεγεθών Ιουλίου 2019. Θεωρείται δε ο τέταρτος πιο σημαντικός πόλος προσέλκυσης τουριστών μετά τις Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία.
Η τελευταία, αν και συνέβαλε και αυτή στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, εν τούτοις τα ποσοστά αναπλήρωσης της τουριστικής κίνησης, παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα των προαναφερόμενων χωρών.
Συνολικά, τα τουριστικά έσοδα Ιουλίου ανήλθαν σε 2,27 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 61% εκείνων του 2019. Επίσης αντιστοιχούν στο 67% των εσόδων των πρώτων 7μηνών του έτους. Δύο στα τρία ευρώ που εισέπραξε η χώρα μέσα στο έτος (επτάμηνο) αποδόθηκαν μέσα στον μήνα Ιούλιο. Ο Αύγουστος, με βάση τα πρόδρομα στοιχεία, αναμένεται να είναι πολύ καλύτερος του Ιουλίου. Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι οι δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, δεν ήταν τόσο καλές όσο οι δύο τελευταίες.
Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Eurocontrol ο αριθμός καθημερινών πτήσεων στη χώρα μας, από το 80% που ήταν σε σχέση με το 2019 την 1η Ιουλίου 2021, άρχισε σταδιακά να ανέρχεται. Έκτοτε, ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο οι πτήσεις στον Ελλαδικό εναέριο χώρο κινούνται σε επίπεδα οριακά χαμηλότερα από εκείνα του 2019. Συγκεκριμένα από 20 Ιουλίου μέχρι 22 Σεπτεμβρίου κυμαίνονται μεταξύ 90% έως 100% των πτήσεων του 2019. Ποτέ ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, η Ελλάδα είναι η χώρα που με εξαίρεση την Αλβανία και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες την καλύτερη αναπλήρωση του αριθμού πτήσεων στην εναέριο χώρο της.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι εύκολα η κυβέρνηση θα φτάσει το στόχο των 8 έως 9 δισ. ευρώ τουριστικών εισπράξεων μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Αν σε αυτά συμπεριληφθούν και τα έσοδα α’ εξάμηνου, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τότε φτάνουμε στα 9 έως 10 δισ. ευρώ. Και τα έσοδα που είναι υπερδιπλάσια εκείνων του 2020 ενώ αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% των τουριστικών εσόδων του 2021.