THEPOWERGAME
Έως και στα 100 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) θα μπορούσε να εκτιναχθεί η τιμή του φυσικού αερίου, στην περίπτωση που έχουμε βαρύ χειμώνα, προειδοποιεί η Citigroup, που υπερδιπλασίασε τις προβλέψεις της για την επερχόμενη περίοδο.
Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη λίγο πριν την έλευση του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς στην αγορά διαμορφώνονται συνθήκες ενός πολέμου προσφορών εξαιτίας των χαμηλών εποχιακών αποθεμάτων στην Ευρώπη. της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα και της περιορισμένης προσφοράς από τη Ρωσία έως τη Νιγηρία, όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η αύξηση σχεδόν κατά 50% στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας, όπου η τιμή διαμορφώνεται ήδη περί τα 30 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.
Στην Ευρώπη, η αύξηση ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 40%, με την τιμή να διαμορφώνεται περί τα 25 δολάρια/mmBtu.
Πιο συγκρατημένες, σύμφωνα με το δημοσιεύματα, είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται ως τώρα στην αγορά των ΗΠΑ.
Το επόμενο τρίμηνο οι μέσες τιμές αναμένεται να είναι συγκρατημένα υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα, όπως προβλέπεται στο βασικό σενάριο της Citi.
Το πιο δυσοίωνο σενάριο, ωστόσο, προβλέπει ότι στην περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών τον χειμώνα θα επακολουθήσει κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στη ζήτηση οι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού, θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια ένα άλμα της τιμής στα 100 δολάρια/ mmBtu ή 580 δολάρια/βαρέλι σε ισοδύναμους όρους πετρελαίου.
Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει «τρικλοποδιά» στην ήδη προβληματική ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Μία ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής θα μπορούσε ακόμη να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, να οδηγήσει σε μείωση μισθών και δαπανών, να «παγώσει» την αγορά, αλλά κυρίως να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ένα ευρύ φάσμα της βιομηχανικής παραγωγής, με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες.
Σημειώνται, τέλος, οτι η Citigroup αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο για το γ΄ τρίμηνο του 2022, όχι μόνο να μην σημειωθεί αύξηση, αλλά να υπάρξει και μείωση τιμών έως και 70% στην περίπτωση ενός ήπιου χειμώνα.
Χειροτερεύει το σκηνικό με τις ανατιμήσεις στην Ευρώπη
Την αξιοσημείωτη μείωση που κατέγραψαν οι δείκτες PMI στην Ευρωζώνη σχολιάζει σε έκθεσή της η Citi, αποδίδοντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ανατιμήσεις που αρχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, η σταθεροποίηση του τελευταίου κύματος της πανδημίας θα έπρεπε να είναι λόγος για ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον κλάδο των υπηρεσιών. Όμως η πτώση του PMI υπηρεσιών και ειδικότερα στη Γερμανία, αποτελεί έναν ιδιαίτερα ανησυχητικό παράγοντα.
Ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, οδηγώντας έως ένα βαθμό σε επιβράδυνση της δραστηριότητας. Επίσης, η πτώση του κλάδου των υπηρεσιών θα μπορούσε να είναι παράπλευρη απώλεια των ανησυχιών για τη μεταποίηση, προσθέτει η Citi. Στη αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων του δείκτη Ifo αναμένεται να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 58,7 μονάδες, όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 60,3 μονάδες, ενώ η πτώση του PMI υπηρεσιών ήταν ακόμη μεγαλύτερη κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες στις 56,4 μονάδες. Ήταν ο δεύτερος διαδοχικός μήνας που ο σύνθετος PMI κινείται πτωτικά και μάλιστα με μεγάλη ποσοστιαία μείωση.
Η εταιρεία Markit που συγκεντρώνει τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού ανέφερε ότι η πτώση αντανακλά την κορύφωση της ζήτησης στο δεύτερο τρίμηνο, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ανησυχίες για τη διάρκεια της πανδημίας. Η Citi τονίζει ότι η πτώση του PMI υπηρεσιών αποτελεί μεγαλύτερη έκπληξη από τον μεταποιητικό δείκτη, δείχνοντας ότι τα προβλήματα που επηρεάζουν τη βιομηχανία αρχίζουν να μεταδίδονται στις υπηρεσίες. 3
Η Citi εκτιμά ότι η πτώση του δείκτη PMI σημαίνει πως θα δούμε μεγάλη επιβράδυνση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο του 2021, καθώς η οικονομική παραγωγή επιστρέφει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Στη Γερμανία, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 58,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 62,6 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο PMI υπηρεσιών σημείωσε πτώση στις 56,8 μονάδες, από 60,8 μονάδες. Η Markit δεν προχώρησε σε περαιτέρω εξήγηση της πτώσης των υπηρεσιών, σχολιάζοντας ότι «η συνεχιζόμενη ανατάραξη στις εφοδιαστικές αλυσίδες κράτησε πίσω την παραγωγή.