THEPOWERGAME
Με τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση να έχουν υπερκεράσει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις, ώστε να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στους κόλπους των επαγγελματιών του τουρισμού, καθώς έπειτα από ένα δραματικό 12μηνο έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν και μάλιστα όχι επειδή απλά ο Ιούλιος και πολύ περισσότερο ο Αύγουστος, πήγαν πολύ καλά, αλλά κυρίως επειδή οι προοπτικές για το 2022 διαγράφονται άκρως ενθαρρυντικές.
Τα στοιχεία της Eurostat είναι άκρως αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν ότι ο Αύγουστος ήταν ένας καλός μήνας για όλη την Ευρώπη, καθώς καλύφθηκε περίπου το 70% της διαφοράς από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το πλέον ενθαρρυντικό είναι η σταθερά ανοδική τάση, η οποία, όμως, δεν έχει τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις χώρες.
Επί της ουσίας, η διάθεση των Ευρωπαίων- και όχι μόνο- να ταξιδέψουν συνέβαλε καθοριστικά έτσι ώστε οι πτήσεις να είναι αυξημένες κατά 48% σε σχέση με πέρσι. Ακόμα κι έτσι, τα συγκριτικά στοιχεία φανερώνουν ότι οι μεταλλάξεις, η έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες και τα χαμηλότερα των προσδοκιών ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, λειτούργησαν καταλυτικά στο να μην υπάρχει ισόρροπη κάλυψη απωλειών, ακόμα και μεταξύ των χωρών του Νότου, που αποτελούν πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες. Η μεγάλη κερδισμένη, ήταν η Ελλάδα.
Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προκύπτουν δυο κρίσιμοι αριθμοί: τα ταξιδιωτικά έσοδα Ιουλίου και επταμήνου. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 2,27 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019. Καλύφθηκε δηλαδή το 61% του ποσού που είχε εισπράξει η χώρα την τελευταία χρονιά πριν την πανδημία. Δεδομένου όμως ότι η χώρα ήταν σε lockdown από τις αρχές του χρόνου σε επίπεδο επταμήνου η εικόνα δεν είναι τόσο ενθαρρυντική. Τα έσοδα ήταν 3,38 δισ. ευρώ, όντας μόλις στο 37% των εσόδων του 2019, οπότε είχαν εισπραχθεί 9,11 δισ. ευρώ.
«Ξεμουδιάζει» η Βιομηχανία
Αισιόδοξα συνεχίζει η ελληνική βιομηχανία η οποία δείχνει να παίρνει τα πάνω της μετά από το σοκ του κορονοϊού και έκανε άλμα 25% στον τζίρο της.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 25,2% έναντι μείωσης 16,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,9%.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 6,5%, έναντι μείωσης 9,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Άνοδος 38,6% για μεταποίηση
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 36,7% τον μήνα Ιούλιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020, προήλθε:
- Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:
Αύξηση κατά 38,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, παραγωγής βασικών μετάλλων, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων.
Μείωση κατά 33,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.
- Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
Αύξηση κατά 37,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης. Αύξηση κατά 35,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης.
Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην παροχή κινήτρων για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων προκειμένου να ενδυναμώσουν τα μεγέθη τους. Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου με δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ ετησίως.
Έτσι, οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.
Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Επιπλέον ισχύει βέβαια σε βάθος χρόνου η μείωση φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις: μειώνεται μόνιμα ο συντελεστής φόρου, από 24% σε 22%.
Να σημειωθεί ότι η επιπλέον μείωση φόρου 30% για συγχωνεύσεις/εξαγορές: το κίνητρο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025. Αφορά αποκλειστικά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εφόσον:
- απασχολούν εργαζόμενους
- έχουν συσταθεί πριν τουλάχιστον 3 έτη
- συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή
- συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο.